Неделя,

Шефът на КЕВР отговори на Петков: Обвиненията са неоснователни

От: Агенция Стандарт -
312
Шефът на КЕВР отговори на Петков: Обвиненията са неоснователни
A
A
A

„Обвиненията, които бяха отправени към КЕВР, са до такава степен неоснователни, че в първия момент се стъписах, затова изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите. Европейската комисия е информирана за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика". Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов, информира БНР.

Преди дни Кирил Петков заяви, че Комисията по енергийно и водно регулиране, че не си върши работата и не защитава публичния интерес. Повод за думите му бе решението на КЕВР за увеличение на цената на газа с 30%.

"Българското общество заслужава компетентно управление. Нулева толерантност към некомпетентността!", заяви пред „Неделя 150“ Иванов.

Той подчерта, че КЕВР функционира независимо от изпълнителната власт и изказването на премиера Петков е в грубо нарушение на този принцип на независимост:

"Премиерът трябва да спазва закона и да уважава независимостта на регулатора, а не да смята, че КЕВР трябва да съгласува предварително решенията си с правителството. Това не е правено, откакто аз съм председател на КЕВР. Най-голямото постижение на този екип на КЕВР е независимостта, която беше отстоявана през целия този период, и която сега брутално ръководителите на правителството се стремят да смачкат. Очаквам писмо от ЕК, в което те да коментират тези действия на премиера и на част от политиците в България, защото това е връщане назад".

По думите му "не може премиерът да заявява, че КЕВР не си върши добре работата":

"Ако има някакви нарушения в Комисията, премиерът има възможността да сезира ДАНС и ако тя не открие никакви нарушения, аз съм готов като председател на КЕВР да заведа дело за клевета".

Иванов обясни, че ценовите решения на регулатора се вземат по строго определен график за заседанията:

"От две години насам, след подписване на анекс 13 между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", всеки месец цената на газа се актуализира - в съответствие с цената на газовите хъбове в Европа и частично на цените на природния газ, на суровия петрол и неговите деривати. Ние се събираме на заседание на всяко първо число от месеца, за да може до края му тази цена да бъде официализирана и валидна".

По темата за наложения от парламента мораториум върху цените на тока, парното и водата председателят на КЕВР изказа мнение, че това нанася тежка вреда.

"Мораториумът смачка едно много добро решение на КЕВР. ... Използвахме регулаторни инструменти и натрупани средства във фонда "Сигурност на енергийната система" и от 64% по първоначалните изчисления на цената на тока, ние намалихме това увеличение на 11,5%.

Според него рязкото поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%. Той посочи, че няма обяснение защо правителството не иска да направи това.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията