Неделя,

Шефът на Булгаргаз: Ще предложим поне 12-13% по ниски цени

От: Стандарт -
395
Шефът на Булгаргаз: Ще предложим поне 12-13% по ниски цени
A
A
A

Тази вечер ще стане ясно точно с колко процента да предложим понижение на цените на синьото гориво. Намалението ще бъде поне 12-13%. Това съобщи шефът на Булгаргаз Николай Павлов пред Нова тв.

Предложението трябва да бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране. 

"Изпратихме писмо до МС и до Министерство на енергетиката на 31 декември, в което упоменахме каква се очаква да бъде цената на газа за февруари и март и каква ще е ликвидната дупка, която ще се появи в резултат на мораториума. Така че – ние предупреждаваме съвсем навреме”, подчерта Павлов.

По думите му „Булгаргаз” прави всичко възможно, за да може българският потребител да има възможно най-ниската цена на газа. „Нека обаче не забравяме, че тази суровина е вносна и цената й се образува по борсови цени. Следваме начина на ценообразуване, който е утвърден  от КЕВР и няма как да фалшифицираме нещо”, категоричен е Павлов. И допълни: „Съгласно Закона за енергетика ние даваме прогнозна цена за газа за месец напред”. 

„Настоящият Борд на директорите на „Булгаргаз” е назначен след конкурс от служебното правителство през месец юли миналата година. Всеки един от членовете е защитил своята концепция, спечелил е конкурса и в момента е в Съвета на директорите. Самият аз работя в компанията от 2015 година”. Така отговори на нападките, отправени към дружеството, а именно, че „хора на ГЕРБ саботират дейността му”, посочи Павлов.

„Ако погледнете резултатите на дружеството от 2015 година ще видите, че от „компания мъртвец” в момента сме основен крепител на целия газов и енергиен сектор. Работим в условията на безпрецедентна енергийна криза в Европа, където цените са изключително високи”, допълни той.

"Булгаргаз" няма лицензия да търгува в Румъния. Няма как да знаем дали това се случва през друга фирма. Така Павлов отговори на обвиненията, че синьо гориво се тегли от хранилището в Чирен и се изнася.

Ако на дневна база имаме остатъци от договореното количество, те се продават на борсата, както е по задълженията. Продаваме ги на цената на Газпром, на най-високата цена, на която се търси. Възможно е това количество да се озове и в Гърция, и в Румъния, но "Булгаргаз" не прави разследване, каза Николай Павлов.

Той коментира, че атаките срещу него заради големите газови интереси в Европа. Зад тези атаки стоят и частни интереси, защото този сектор е много привлекателен, каза Николай Павлов.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com