Шефовете: Яки нерви вместо диплома

Младите с оценка 5 за работа при стрес, пренаписват 39 програми в УНСС

Шефовете: Яки нерви вместо диплома | StandartNews.com

София. За работодателите умението на младите хора да работят под напрежение е по-важно от владеенето на чужд език и компютър. Това става ясно от проучване на УНСС, направено с цел да бъдат подобрени учебните програми.

Най-много шефове - 79%, държат младите икономисти и администратори, които назначават, да умеят да работят в екип. 72% искат те да са комуникативни, а 51% - да са в състояние да работят под напрежение. Едва за 39% е важно владеенето на чужди езици, а за 36% - компютърната грамотност. 31% държат на предишен опит, а едва всеки четвърти шеф - на практическата подготовка. Анкетирани са 502-ма шефове на компании и структури на властта.

Най-висока оценка младите кадри на УНСС са получили от фирмите именно за екипната си работа - 5,59 по шестобалната система. 4,87 е оценката за нивото им на чужд език, а 4,61 - за практическата подготовка. Здравите нерви на младите кадри са оценени с 5,17.

Като резултат от проучването ще бъдат променени 39 учебни програми за УНСС, предимно в специалностите, свързани с администрацията. При тяхната преработка ще се включи и бизнесът. По време на обучението си студентите ще посещават фирмите и държавните институции, за да решават там практически казуси, а самите фирми ще им организират семинари в университета. Сред участниците, които са заявили желание да се включат, са три банки, както и министерствата на икономиката, финансите и образованието. Фирмите са препоръчали студентите да имат повече специализирани предмети и стажове, както и да решават повече конкретни казуси с практическа насоченост, докато ходят на лекции. Проектът струва малко над 287 000 лева.

Решават задачи с бири в 4-и клас

Задачи с бири са решавали четвъртокласниците на турнира "Иван Салабашев", който се проведе в Стара Загора. В неделя математическото състезание скандализира Фейсбук със задача за второкласници, според чието условие махала е заведена на митинг и са й раздавани кебапчета и знаменца. От публикуваните на сайта на турнира условия обаче става ясно, че в четвърти клас се е паднала задача, гласяща следното: "През първия ден на фестивала Ханс изпил една бира. През следващите два дни пиел по две бири на ден, през следващите три - по три бири на ден, а през последните 4 - по 4 бири на ден. Петер пиел по Х бири и накрая изпил толкова, колкото и Ханс. Колко е Х?" Родителите обаче не са критикували в нета това условие.

Задачата с кебапчетата няма да бъде анулирана, казаха от Съюза на математиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай