Шефчович: Спирането на "Южен поток" бе изненада

Шефчович: Спирането на "Южен поток" бе изненада | StandartNews.com

Приоритет за ЕС на Балканите е изграждането на газовата връзка между България и Сърбия, каза при посещението си в Белград зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. "Това, което искаме да постигнем, е всяка европейска държава да има по-голяма енергийна сигурност, а това означава достъп поне до три различни източници на газ", заяви Шефчович. Той допълни, че се преговаря и за свързването на Сърбия с LNG - терминала, който се изгражда в Хърватия.
По отношение на "Турски поток" Шефчович коментира: "За него до момента знаем само от една пресконференция. Искаме да разберем какво ще бъде неговото влияние върху цялостната енергийна сигурност в Европа. Дали ще се спазват европейските закони. Естествено тук се поставя въпросът и за Украйна. Транзитът през нея трябва да бъде съхранен".

На въпроса дали е бил изненадан от спирането на "Южен поток" Шефчович заяви: "А кой не бе изненадан? Всички разбрахме за това от една пресконференция. Трябва да изясним някои неща. За ЕС е важно доставките на газ да бъдат от Европа, а не на турската граница". А след това по отношение на спирането на "Южен поток" Шефчович добави: "За някои държави, като България, това бе голяма изненада. Създаде много грижи около енергийната сигурност. Затова президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер ме помоли да поработя върху енергийната сигурност на Югоизточна Европа и Западните Балкани, което и правим. Опитвам се да убедя държавите от региона, че не е добре да разчитат на големи проекти, а да помислят какво могат да направят сами. Това означава по-добри интерконектори и връзки помежду им, за да постигнем целта да имат поне три различни източници на газ. Това ще подобри значително енергийната сигурност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай