Събота,

Ще стачкуват ли пощите? Профсъюзен лидер проговори

От: Иван Ангелов -
827
Ще стачкуват ли пощите? Профсъюзен лидер проговори
A
A
A

В "Български пощи" протести няма да има, заяви категорично пред БНР Пламен Дончев, председател на Федерация "Съобщения" към КТ "Подкрепа". Днес се очаква да се подпише споразумение за увеличаване на основните работни заплати и месечните социални плащания в държавната фирма.

"В началото на миналата седмица се договорихме с ръководството на "Български пощи" да се завишат доходите на всички работещи до 14 квалификационна група с 95 лв. считано от 1 януари и още 77 лв. от 1 юни на тази година, както и допълнително 40 лв. ваучери за храна. Минималната работна заплата в дружеството ще бъде 805 лв. от 1 януари, а от 1 юни ще стане 882 лв. В тази група са малко - около 30-40 души", посочи той.

По думите му компромисът се е постигнал малко над средата. По груби сметки на пощальоните, касиерите, сортировачите, които са над 5500 души, доходите ще нараснат процентно 17-18% от януари, а след 1 юни - над 22-23%.

В процес сме на непрекъснати оптимизации, каза Дончев и добави, че те ще съдействат където и с каквото могат така, че всичко да се случи правилно.

От изключително значение е дружеството да започне да работи правилно, защото до момента това не е така, изказа мнението си той и поясни: "Има много дефекти и проблеми. Нямам информация да има яснота какви са проблемите, какво е довело до тях и как да се решат нещата. От страна на новото ръководство има желание и нагласа за нещата как да се подобрят в едни аспекти. Вероятно ще обследват и други неща. Ако ни питат, и ние ще споделим това, което ние смятаме за добре и правилно и къде са проблемите. И с общи усилия се надявам да ги преодолеем. Тук трябва и намесата и помощта на държавата".

Според него основно държавата е виновна за сегашното състояние на "Български пощи".

На него му е минавало през ум, че някой може целенасочено да е тласкал пощите през годините към фалит: "Действията, които се случват, показват точно това - да се стига до там, че "Български пощи" поетапно и постепенно да губят пазара, който държат. Няма съсипан национален оператор в Европа. Съгласно европейските директиви някой ще трябва да я предоставя тази услуга. Аз не виждам кой ще го прави, освен "Български пощи" на този етап и в близките години. Скептичен съм, че тези опити за съсипването на "Български пощи" ще успеят, ако е имало такива. Ще трябват много работа и енергия, за да се изправи върхът на потъването на този голям кораб".

Дончев обаче е убеден, че нещата могат да се оправят. Той посочи, че министър Христо Алексиев не се е срещал с тях.

"Виждам, че има желание и нагласа в принципала да помогне на "Български пощи" да се изправят", подчерта още той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com