Ще подпишем ли отново с "Газпром"? Отговорът

В момента страната ни купува азерски и американски газ

Ще подпишем ли отново с "Газпром"? Отговорът | StandartNews.com

България няма да подпише нов договор с "Газпром" за доставки на синьо гориво, заяви вицепремиерът Асен Василев в бюджетната комисия в парламента. Сегашният изтича в края на декември.

Василев коментира, че в момента в България не се купува руски природен газ, защото компанията едностранно е спряла да изпълнява договора си.

"Отговорът на вашия въпрос към момента, кога това правителство ще преговаря с "Газпром" за нови количества газ, имайки предвид държанието на "Газпром" и отказа да изпълнява подписан договор, по който ние сме били абсолютно изрядни - единственият отговор, който мога да ви дам, е никога", заяви финансовият министър, предаде БГНЕС.

Според вицепремиера "Газпром" решава на коя държава да приеме плащанията и на коя не. И на базата на това какъв обем доставя и кога изтича съществуващият й договор:

"Не може, когато някой ти спре газа, въпреки че си плащаш и си изпълняваш договора, ти да разчиташ същият този човек, че няма да ти спре газа, когато си в трудна ситуация. Затова моят отговор е такъв, защото имаме ненадежден партньор, доказано ненадежден".

В момента страната ни купува азерски и американски газ, добави вицепремиерът Асен Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай