Сервитьори и бармани на PCR преди завръщането

Всяка четвърта кръчма може да остане затворена

Сервитьори и бармани на PCR преди завръщането | StandartNews.com

Всяко четвърто заведение или 25 на сто от ресторанти, кръчми, барове и дискотеки ще останат затворени след вдигане на ограничителните мерки, което се очаква да стане на 1 март.

Това заяви Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

Той посочи, че това е информация, която има от колегите си. Най-вероятно изобщо няма да отворят голяма част от заведенията в зимните курорти, тъй като реално работа ще имат за по-малко от месец, преди приключване на сезона.

Все още от бранша не са предприели сериозни действия по подготовка за отваряне на заведенията. Причината е, че реално все още няма и заповед от Министерството на здравеопазването, в която да бъде регламентирано това.

Докато няма заповед, нито един собственик или управител не предприема мерки за наемане на персонал и зареждане на обекта, обясни Алибегов.

Ресторантите, които са в готовност да отворят за клиенти от 1 март, очакват заповедта на министъра, за да се погрижат за наемане на персонал, ако са освободили старите си служители, както и за зареждане. Очаква се реалната подготовка да стартира 5-6 дни преди началото на март.

Няма да могат да отворят заведения, които имат финансови затруднения да погасят дълговете си, да наемат персонал и т.н. В момента състоянието на бранша е изключително тежко, тъй като много време не се работи, а разходите продължават да се трупат. Това са наеми, данъците, сметките и други, коментира Алибегов.

Сред другите мерки, които предвижда браншът, е да праща служителите регулярно на антигенен или PCR тест. В тази връзка Алибегов коментира, че тази практика е прилагана и при първото отваряне на заведенията през пролетта на миналата година. Тогава се установило, че много малко от служителите, които работят в този бизнес, имат положителни резултати от теста.

Алибегов заяви още, че смята за добра идея заетите в туризма да бъдат ваксинирани приоритетно, както предложи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, за да осигурят своето и това на клиентите спокойствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай