Села обезлюдяват заради евтин тютюн

Села обезлюдяват заради евтин тютюн | StandartNews.com

Силно намалява производството на тютюн през последните години в Неврокопския край. Причината е ниската изкупна цена на „зеленото злато". Стопаните спират да садят тютюн и заминават на гурбет в чужбина.

„Лошото е, че последствията са обезлюдени села, демографски проблем с училища, безработица и куп други негативи. Получава се един затворен порочен кръг. Хората имат право да искат достойно заплащане на труда си. Ако тази тенденция не се промени, доста селища ще останат само с пенсионери останалите ще заминат зад граница", твърди кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн. Внесено е предложение да има специална комисия, която да присъства на пункта за изкупуване на тютюн и да формира една окончателна цена, за да няма лавиране от страна на различните фирми.

„Не е нормално 10 дни след Нова година в нашата община да са взети не повече от 15-20% от продукцията, в община Хаджидимово още не е стартирала кампанията, в община Гоце Делчев са закупени около 30% от тютюна, а в община Гърмен – около 20%", разкри общинският управник.

На нарочна среща на тютюнопроизводители и представители на фирмите бе постигната договорка да стартира ударно изкупуване на тютюна в цялата страна. До 2 седмици измененията на Закона за тютюна и тютюневите изделия ще влязат за обсъждане в парламента. Имаме гаранция от държавата, че ще съдейства да се изкупят всички количества произведено „зелено злато", тъй като половината от тютюнджиите нямат сключени договори с фирмите. Според Мименов с приемането на новия закон ще се регламентира част от отношенията между купувачи и продавачи в бранша. Ще е ясно кога започва и кога свършва изкупната кампания, кога ще се раздават семената на производителите. Ще се въведе лимит до 3% от продукцията на един стопанин да са неплатими количества, а не по 6-7% от тютюна да не се плаща. „В Гърция дори няма такова понятие „неплатимо количество", уточни Мименов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай