Секнаха парите, които гурбетчиите пращаха у нас

През март емигрантите са пратили у нас близо 15 милиона евро

Секнаха парите, които гурбетчиите пращаха у нас | StandartNews.com

Парите, които българите работещи в чужбина изпращат на близките си, намаляха 7-8 пъти в сравнение с периода преди пандемията, показват данните на БНБ, цитирани от pariteni.bg

През март емигрантите са пратили у нас близо 15 милиона евро.Сумата е драстично по-малка от изпратената през март 2019 г. например, когато българите зад граница са превели на близките си близо 113 млн. лева.Такава е и ситуацията през януари, когато българите в чужбина са изпратили само 11,9 млн. евро, показват данните на БНБ. Сумата е над 7 пъти по-малка спрямо получените от чужбина средства през януари 2020 г., преди пандемията от Covid-19.

За първото тримесечие на 2022 г. получените средства от емигранти са 39,7 млн. евро, показват данните на БНБ. Сумата е много по-малка от тази за първите три месеца на 2019 г. и 2020 г., когато изпратените пари са били съответно 300 млн. лева и 237 млн. лева.

Преди пандемията парите от емигрантите нарастваха постоянно и през 2019 г. достигнаха до около 100 млн. евро на месец. Причините за това са няколко – от една страна много българи се върнаха у нас заради пандемията, а други загубиха работата си зад граница и разчитат на помощи там.

Най-много пари идват от българите, които работят в Германия. За три месеца те са превели 8 млн. евро.

На второ място са нашенци, които работят в САЩ, през първото тримесечие те са изпратили на близките си 7,3 млн. евро. На трето са емигрантите в Испания, които са изпратили 4,3 млн. евро, а на четвърто - от Великобритания, който са превели 3,9 млн. евро. Значителни средства идват и от Гърция - 2,5 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай