Сделките с имоти в София скочиха с 15%

Сделките с имоти в София скочиха с 15% | StandartNews.com

Продажбите на жилищни имоти в София се увеличиха с 15% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2013 г., сочат данните на Bulgarian Propertie. В същото време запитванията за покупка на имот в столицата са нараснали с 30%, което дава индикации за активизиране на пазара и през следващите месеци, коментира Полина Стойкова, оперативен директор в компанията. Интересът на купувачите е насочен основно към покупка на апартаменти, а от къщи в София се интересуват около 18% от потенциалните купувачи.

Най-много продажби са реализирани в кварталите Витоша и Младост на цени между 600 и 750 евро на кв.м в зависимост от степента на завършване на имотите. Средната цена на продадените апартаменти в София за първото тримесечие на 2014 г. е 730 евро/кв.м. Тя остава без изменение спрямо 2013 г. Най-купувани са апартаментите до 50 000 евро, както и тези в луксозния сегмент на цени над 120 000 евро. Средният размер на изтеглените ипотечни заеми за покупка на имоти в София през изминалите 3 месеца по данни на компанията е 26 000 евро.

Жилищен кредит с лихва 4,95%

Жилищен кредит с лихва 4,95% за първата година и без такси за кандидатстване и управление пусна Societe Generale Експресбанк. Банката отпуска кредита и без такса предсрочно погасяване със собствени средства след третата година. За останалия срок на кредита лихвеният процент е 6,70%. Според представително проучване на банката над една трета от българите декларират желание да купят жилище през следващите две години. Близо 75% от анкетираните смятат да финансират тази своя инвестиция с ипотечен кредит. Най-търсеният жилищен кредит е от 20 000 до 40 000 евро за първо жилище и до 20 000 евро за второ жилище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай