Сърбия ще преговаря за кредит до 3 млрд. евро от ОАЕ

Сърбия ще преговаря за кредит до 3 млрд. евро от ОАЕ | StandartNews.com

Белград. Вицепремиерът на Сърбия Александър Вучич планира посещение до Обединените арабски емирства следващата седмица, за да преговаря за условията на заем от 2-3 милиарда евро, който може да бъде от решаващо значение за финансовата стабилност на страната, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Белград стартира мерки за изрязване на бюджетния дефицит, изчислен от Международния валутен фонд на над 7 на сто от производството, а прогнозата е националцният дълг да достигне около 65% от БВП през следващата година.

За финансиране на дълга през 2014 г. и 2015 г. и инвестиции в инфраструктурата и индустрията, на страната ще й трябват допълнителни заеми, включително нови еврооблигации и заеми от суверенни кредитори, включително ОАЕ , Китай и Русия.

Заместник-председателят на правителствения комитет за сътрудничество с Обединените арабски емирства Младжан Динкич, който беше финансов министър, заяви, че първият вицепремиер в сръбското правителство Александър Вучич ще замине за тази цел на 26 октомври в Абу Даби.

"Това е голяма сума и на практика е невъзможно да бъде получена от когото и да било освен от емирствата", заяви Динкич.

По-рано тази година Белград се договори да му бъде предоставен суверенен кредит в размер на 400 милиона долара от Фонда за развитие на ОАЕ и още 400 милиона долара от големия агропромишлен концерн "Ал Дахра".

През август, авиокомпанията Etihad Airways, базирана в ОАЕ, закупи 49 процента от задлъжнялата Jat Airways Сърбия. ОАЕ също иска да инвестира в оръжиейната индустрия на Сърбия.

През април тази година и Русия предостави на Сърбия кредит от 500 милиона долара. Кредитът е предназначен за попълване на държавния бюджет на Сърбия за тази година. Срокът за погасяване на заема е 10 години, а лихвата 3.5 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай