Събраха над 10% от дълговете на КТБ (ОБЗОР)

Събраха над 10% от дълговете на КТБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

На консултанта "АликсПартнърс" са платени 800 хил. евро

Синдиците на фалиралата Корпоративна банка са събрали над 10% от общия размер на вземанията на първите по ред кредитори на КТБ. Но все още парите не са разпределени между кредиторите, защото не са минали всички процедури за оспорване и няма и решението на съда за одобряване на списъка на приетите вземания. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на парламентарен въпрос. Министърът обаче не уточни колко е събраната от синдиците сума. Коментарите каква ще бъде събираемостта на парите, раздавани в КТБ, са умерено песимистични, защото тя е управлявана в разрез с добрите практики, каза Горанов. Той изтъкна, че "умни и интелигентни хора години наред са работили в обратна посока и са сключвали много сделки с една-единствена цел - да не можем да съберем парите".

За изплащане на гарантираните депозити в КТБ Фондът за гарантиране на влоговете в банките е усвоил 1,675 млрд. лв. от заема, предоставен му от държавата, поясни министърът. Съгласно договора лихвени плащания се правят веднъж годишно - на 15 април. Първото лихвено плащане на 15 април 2015 г. е било в размер на 16,57 млн. лв. Фондът трябва да погаси главницата на заема на падежа 15 април 2020 г., но може да го изплати и предсрочно. Министърът подчерта, че се водят преговори между фонда и международни банки за отпускане на кредит на ФГВБ за 600 млн. евро, като този ресурс ще се влее във фонда и може да послужи за ликвидност или за връщане на парите на държавата. Горанов обясни, че на "АликсПартнърс" - фирмата, която беше натоварена да проучи източването на КТБ, са платени около 800 хил. евро.

Синдиците на банка в несъстоятелност да изготвят месечни, а не седмични отчети. Това предвиждат предложения на група депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС за промени в Закона за банковата несъстоятелност, които са внесени в парламента. Депутатите предлагат възнаграждението на синдиците да се увеличава само след фактическо начало на процедурите по осребряване на активи на фалиралата банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай