С Bitcoin парите ви стават непроследими

С Bitcoin парите ви стават непроследими | StandartNews.com

Плащате с криптовалутата в целия свят с минимални такси за преводите

Предполагаемата самоличност на създателя на криптовалутата Bitcoin беше разкрита на 8 декември едновременно от сайтовете Gizmodo и Wired. Няколко часа по-късно австралийската полиция обискира дома на известния до сега като "Сатоши Накамото" австралийски бизнесмен - Крейг Райт. Официалното изявление на австралийските власти беше, че обиска не е свързан с Bitcoin, а с данъчни измами на Райт в страната, но това не ни спря да се замислим защо акцията беше проведена веднага след разкритието. Ако Райт наистина е Накамото, то той притежава един от най-големите дялове криптовалута в света - 1,1 млн. Bitcoin-а или 504 млн. щатски долара (изчислено по курса на Bitcoin на 15 декември 2015 г.). Ясно е, че правителствата не гледат добре на валута, основана на идеята за валутна децентрализация. Bitcoin е проблемен не само като валута, но и като дизайн. Погледнато реалистично обаче, дори тази криптовалута да се провали, тя изпълни целта си - да покаже какво е бъдещето на онлайн търговията и финансовия трансфер.

Bitcoin е най-масовата криптовалута в света. А децентрализираният характер на Bitcoin я прави и най-анонимната валута в света. Над нея не се прилага централизиран мониторинг, въпреки съществуването на компании, осигуряващи Bitcoin "портфейли" и трезори, каквито са американските Xapo и Armory. С Bitcoin може да се купуват реални стоки и услуги, както и да се обменя срещу традиционните валути в света. Но криптовалутата е практически непроследима извън т.нар. blockchain на транзакция, който използва технологията peer-to-peer, т.е. компютър-към-компютър или потребител-към-потребител. Във всеки случай най-голямото й предимство пред стандартните валути или стандартните транзакционни платформи е способността й да игнорира териториалните спънки при транзакции на пари между отделни държави. Потребителите имат възможност да харчат пари по целия свят, с минимални такси и липса на политическо или икономическо влияние върху транзакцията, каквито има при конвенционалните банки или платформи за онлайн обмен каквато е PayPal например.
Казано съвсем накратко Bitcoin

премахва нуждата от посредник

при извършване на парична транзакция, бил той физическо лице или финансова платформа. Именно това е основополагащият фактор за Сатоши Накамото за създаването на експеримента Bitcoin. Много хора инвестират хиляди, дори милиони долари в Bitcoin, а някои щатски работници дори предпочитат да взимат част от заплатите си в криптовалута, но това все още е само един успешен експеримент. Затова и няма значение дали Bitcoin в крайна сметка ще изчезне. Napster, първата платформа за безплатно сваляне на музика, също едно време се срина. Но пиратското сваляне на музика все още съществува. На съвсем концептуално ниво бъдещето принадлежи на този тип криптовалути, от които вече има поне 10 разновидности. Те няма да заменят конвенционалните валути, точно както нелегалното сваляне на музика не уби легалната дистрибуция. Те са само една изключително функционална алтернатива.

Важно е да се отбележи, че Bitcoin не е нелегална валута и бива облагана с данъци. Това обаче важи само за случаите, когато са извършени действия, подлежащи на данъчно облагане. Като например пазаруването с Bitcoin от магазини, за което се дължи ДДС, както при покупки с традиционните валути.

"Миньори" ги добиват като решават задачи

Редица компании предлагат закупуването срещу реални пари на т.нар. Bitcoin "портфейли" (Bitcoin wallets). Притежанието на Bitcoin всъщност зависи изцяло от това дали имате подобен дигитален "портфейл", който се съхранява на вашия компютър, на флашка или в cloud (облачна) услуга. В него се съдържат няколко Bitcoin адреса, във всеки от които се намират публични и лични криптографски ключове, доказващи че вие сте притежател на определено количество Bitcoin и имате право да ги харчите. Не съществува регистър кой адрес на кое физическо или юридическо лице принадлежи. Именно това прави Bitcoin транзакциите напълно непроследими. Те се извършват на следния принцип: ако получавате сума давате един от Bitcoin адресите си на плащащия. Той използва адреса за да започне транзакция, логвайки се през него с личния си криптоключ, за да удостовери, че разполага с нужните средства. След това транзакцията трябва да бъде сертифицирана от мрежата вместо от банка както е при класическите преводи.

Интересно е и създаването на нови Bitcoin-и. Това става чрез мрежа, която не е добре познатият общодостъпен уеб. Тя е изградена от компютри, наречени "миньори" (miners), които са в постоянно съревнование един с друг за решаването на постоянно усложняващи се изчислителни проблеми. Когато миньор победи, му се позволява да добави т.нар. "proof of work" към определен транзакционен блок и да прехвърли въпросния блок към големия blockchain - своеобразен регистър на всички транзакции, извършени някога. За награда за свършената работа миньора получава чисто новички Bitcoin-и.
Важно е да се разбере, че докато реалните валути биват контролирани и пускани в обръщение от централните банки на правителствата,

Bitcoin-и се генерират и контролират от алгоритъм

И докато правителствата винаги могат да пуснат в обръщение още пари в зависимост от нуждите на държавата, Bitcoin-ите в целия свят никога няма да надскочат 21 млн., заради ограничението на алгоритъма. Към 15 декември 15 млн. Bitcoin-а са в обръщение, т.е. добит е малко над 2/3 от възможния максимум. Според проучване на сайта the Genesis Block, 10% oт тези 15 млн. са неактивни, а други 35% не са участвали в транзакции от 2011 г. насам. Очаква се губенето на Bitcoin-и да се забави, но несъмнено броят на неактивните такива ще продължава да се повишава.

Обективно погледнато съвсем скоро добивът на Bitcoin-и ще спре. За да се забави тази тенденция, на всеки 4 години броят Bitcoin-и, добивани от един транзакционен блок, е намаляван на половина. През първите 4 години на съществуването на криптовалутата от един блок са добивани 50 Bitcoin-а, в момента е възможно да се получат само 25, през 2017 г. спадът ще бъде до 12,5 и т.н. докато златната жилка бъде изчерпана напълно. Очаква се добивът на Bitcoin-и да спре напълно през 2140 г. Дори тогава обаче компютрите-миньори ще продължат да включват нови транзакционни блокове към blockchain-а, заради транзакционните такси, които получават. Т.е. ще има интерес мрежата да продължи да поддържа жива Bitcoin икономиката.

Таванът на добив дава два огромни плюса на криптовалутата - превенция от инфлация и гарантирано постоянно повишаване на реалната стойност на един Bitcoin. В проблем се превръща обаче стесняването на транзакционното поле, т.е. повишаване броя на хората, които биват изхвърлени от системата защото са изгубили своя дигитален портфейл, където се съхраняват Bitcoin-те, което съответно води до намаляване броя на играчите в мрежата.

Стойността на Bitcoin се движи доста бързо нагоре и надолу. В началото на 2013 г. един Bitcoin се разменяше за 13 долара. По време на пика на икономическата криза в Кипър през март същата година само за около седмица стойността на Bitcoin скочи до 137 долара. А към 15 декември 2015 г. е 460,77 долара за Bitcoin (само с 2 долара по-ниска от максималната достигната стойност изобщо). Огромният интерес към криптовалутата може да доведе дори до призиви за официалното й легитимиране като реална валута.

Пазете се от
хакери-крадци

Поради високата стойност на криптовалутата в момента, хората масово избягват да харчат Bitcoin-те си. Това доведе до затварянето на редица онлайн магазини, работещи изцяло с Bitcoin-и. Допълнителен проблем е въпросът със сигурността на Bitcoin-те. Преди изобщо да сме започнали темата с хакерските атаки и кражби, да погледнем една любопитна част от методологията на използване на Bitcoin. Ако изгубите дигиталният си портфейл, губите всичките си Bitcoin-и. Завинаги и за всички. Ако изгубите дебитната си карта това не може да се случи, понеже картата е само метод за управление на средствата ви, докато Bitcoin портфейлът е пряко свързан със съществуването им. Да изгубиш Bitcoin протфейла си е същото като да загубиш портфейл с столевови хартиени банкноти.

Подобна е ситуацията ако бъдете хакнати или обрани. Нямате банковата или застрахователната система зад гърба си за да възстановите загубите. Трябва да се оправяте напълно сами. Впрочем, вече има регистрирани такива случаи, най-фрапантния от които от 2011 г., при който е обран потребител с 25 хил. Bitcoin-а. Ако желаете, можете да се сдобиете с портфейл на смартфона си, но какво ще стане ако го изгубите? Колкото за cloud портфейлите... Ще ви припомня само, че миналата година Instawallet спряха напълно операциите си след като бяха хакнати. Най-добре е да пазите Bitcoin портфейла си на сигурно и безопасно място и то на флашка, която не е постоянно свързана към интернет.

Дали да
инвестирам?

Дали да инвестирате в Bitcoin-и зависи изцяло от това доколко обичате технологиите и риска. В момента стойността на криптовалутата е относително стабилна, но и адски висока спрямо минали години. Може би тя отново ще започне да се покачва. Или пък балонът Bitcoin ще се спука и цялата система ще се срине. Във всеки случай Bitcoin вече е доказана и функционална криптовалута, с която можете да купите всичко от нелегални наркотици и оръжия в The Deep Web, така и напълно нормални и всекидневни стоки като играчки за децата или техника за дома. Утвърдена е и функцията за трансфер на средства между различни държави, и то с малки такси в сравнение с конвенционалните методи. Дори Bitcoin да се срине, екосистемата на криптовалутата не е достатъчно голяма за да причини сериозни икономически последици. Най-тежък разбира се ще бъде ударът за големите играчи на Bitcoin сцената. Дори валутата да изчезне, ще има наследници. Духчето на криптовалутите отдавна е пуснато от бутилката. Остава да видим дали ще продължи да сбъдва желания или някой ще го набута обратно там от където е дошло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай