Руснаци обръщат имотния пазар у нас. Ударно разпродават

Цифрите са шокиращи

Руснаци обръщат имотния пазар у нас. Ударно разпродават | StandartNews.com

Руснаци обръщат имотния пазар у нас. Те продължават ударно да разпродават имоти в България заради ограниченията да ги ползват след войната в Украйна и наложените от ЕС санкции. За първите девет месеца на годината те са продали недвижими имоти у нас за 12.7 млн. евро, показват данните на БНБ. Миналата година продажбите бяха двойно по-големи като надхвърлиха 22 млн. евро.

Руските граждани започнаха да се разделят с българските си имоти далеч преди войната в Украйна - още от 2018 г. заради проблеми с обслужването на заемите за тяхното закупуване, съобщи „Сега”. Наскоро от Министерството на правосъдието предоставиха в парламента справка за руските имоти у нас. Статистиката обаче е непълна, защото се води от края на 2018 г., като преди това в имотния регистър не е имало изискване да се посочва националността на купувача.

По данни на Агенцията по вписванията от края на 2018 г. към края на август 7472 имота са посочени като собственици руски граждани като физически или юридически лица.

Най-много от тези жилища се намират в област Бургас – 5298, а 997 са в област Варна. 17 имота на руски граждани се намират в област Добрич, а 214 в столицата. В Благоевград такива са 463 имота, а в Пловдив – 96 и 80 в Смолян.

В действителност обаче броят на недвижими имоти, собственост на руски граждани, основно по Черноморието, е многократно по-голям.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
опетков
преди 5 месеца

С тези жалки 12 млн едва ли може да се влияе на пазара, камо ли да се "обърне". При средна цена около 100 хил това са 200 апартамента. А цената на много от тях е доста по-голяма. Смехотворно е и твърдението, че видиш ли преди 2018г. не се изисквала националността на купувача. Нали има нотариални актове и там са записани данните, бе аланкоолувци, кого лъжете. Нали се говори за едни 500 000 имота закупени от руснаци у нас. Дори и да не е вярно, те са поне 100 000. А те са продали едва 200-300. Истината е, че дори да продадат руснаците няма как да си получат парите, защото сметките им са блокирани у нас. Могат само да ги носят в чували и турците ще им ги приберат, ако нашите митничари пропуснат.

Откажи
ШпионинОтКозят
преди 5 месеца

Пълзящите до Козяк плужаци ще ни докарат големи беди, поне за сто години напред.По всичко личи,че е дошло време разделно - за павета,съд и за гилотина.

Откажи
Боян Йорданов
преди 5 месеца

Пълни профани.Само аз където живея собственници на апартаменти са поне 30 души.

Откажи
Брокер
преди 5 месеца

Чакай да видиш след няколко години , как българите ще дообърнат пазара. Като вземат да продават ,за да връщат кредити или за свежи пари. Че тогава тези имоти,няма да има кой да ги купи. За мен по правилната инвестиция е обработваема земя.

Откажи