Русия купи 3 млрд. долара дълг на Украйна

Русия купи 3 млрд. долара дълг на Украйна | StandartNews.com

Москва. Русия е приключила споразумение на стойност 3 млрд. долара да купи новоиздадени еврооблигации, част от по-голям спасителен план за бившата съветска република Украйна, се казва в официално изявление на Кремъл.

Кремъл е подписал сделката в петък, но това бе обявено от руския министър на финансите Антон Силуанов в понеделник, който добави, че поредният транш от помощта ще бъде определен през следващата година.

"Русия купи първия транш украински облигации на стойност 3 милиарда долара", съобщи руският премиер Дмитрий Медведев на среща с украинския си колега Микола Азаров в Москва.

Азаров потвърди, че националната банка на Украйна вече е получила средствата.

Заемът е част от спасителния план на стойност 15 милиарда долара, който беше одобрен на 17 декември от президентите на двете страни Владимир Путин и Виктор Янукович. Освен заема, Путин обеща на украинския си колега да намали с една трета цената на доставяния в Украйна руски газ.

Според властите в Киев без споразумението с Русия Украйна е била заплашена от фалит. Въпреки това украинската опозиция смята, че този заем застрашава независимостта на страната.

Протестите в Украйна избухнаха, след като стана ясно, че президентът Виктор Янукович няма да подпише споразумението за асоцииране с ЕС.

Малко след това Украйна подписа с Русия споразумение за премахване на търговските препятствия между двете страни. А Москва обеща и намаление на цената на природния газ .

Според премиера на Украйна Микола Азаров двете страни се надяват още през 2014 г. да достигнат равнището от 2011 г.

"Това е извънредно важно за нас. Това означава работни места, приходи в бюджета, работа за предприятията", подчерта украинският министър-председател.

На днешните преговори страните ще обсъдят и финансовото сътрудничество помежду си, и "обширни планове" за бъдещето, заяви Дмитрий Медведев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай