Ройтерс с мълния за Кристалина. Остава ли начело в МВФ?

Георгиева отговори на въпрос за бъдещето си

Ройтерс с мълния за Кристалина. Остава ли начело в МВФ? | StandartNews.com

Гореща новина за управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева разпространи Ройтерс.

С оглед на оставащите само седем месеца от петгодишния мандат на Кристалина Георгиева като ръководител на Международния валутен фонд, тя заяви пред световната агенция , че не е фокусирана върху това дали да търси втори, предаде БЛИЦV.

Георгиева отбеляза, че е съсредоточена върху настоящата си работа като управляващ директор на МВФ.

"Вижте, имам работа за вършене в момента", посочи тя в интервю за Ройтерс в кулоарите на среща на финансовите министри и централните банкери на групата Г-20 в Сао Пауло, Бразилия.

"Винаги съм била на мнение, че вие вършите работата, която имате - не някаква хипотетична в бъдеще. Така че ме оставете да си върша работата", подчерта тя.

Ройтерс отбелязва, че Георгиева, икономист от България, е втората жена, която оглавява МВФ и първата от нововъзникваща пазарна икономика.

Евентуалното избиране на Георгиева за втори мандат би отговорило на продължителните опасения, повдигнати от нововъзникващите пазари и развиващите се страни относно американско-европейския двуполюсен монопол в двете водещи световни финансови институции - МВФ и Световната банка.

Самоопределяща се като "вечен оптимист", Кристалина Георгиева премина като шеф на МВФ през огромни сътресения за глобалната икономика, вариращи от избухването на глобалната коронавирусна пандемия само месеци след встъпването ѝ в длъжност - до руската инвазия в Украйна в края на февруари 2022 г.

Тя е съсредоточена върху укрепването на перспективите за средносрочен растеж, който изостава от историческите нива, управлението на текущите предизвикателства, свързани с държавните дългове и насочването на МВФ през сложно преразглеждане на квотите, отбелязва Ройтерс.

Агенцията напомня, че Георгиева изигра важна роля в осигуряването на големи заеми за Украйна, като помогна да се катализират допълнителни средства, за да се помогне на нейната икономика да устои на напрежението на руската военна инвазия, наблюдаваше обновяването на мащабната програма за заеми на Аржентина и работеше стабилно, за да помогне на Китай да приеме преструктуриране на държавния дълг.

Георгиева също така преживя голямо лично предизвикателство през 2021 г., когато изпълнителният съвет на МВФ изрази пълното си доверие в нея, след като прегледа обвиненията, че е оказвала натиск върху служители на Световната банка да променят данни в полза на Китай, докато е изпълнявала висша роля в тази институция.

Съгласно дългогодишно споразумение европейските страни традиционно номинират кандидат за ръководител на МВФ, докато САЩ номинират кандидат за ръководител на Световната банка. И двете работни места се решават в крайна сметка от борда на директорите на големите международни институции.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 1 месец

Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук:--- https://use.my/medinfo

Откажи