Роберто Санторели: Италианският опит ще ви помогне за опазване на старините

Специалисти и институции трябва заедно да работят, за да съхранят сградите паметници на културата, каза пред "Стандарт" председателят на Конфиндустрия България

Роберто Санторели: Италианският опит ще ви помогне за опазване на старините | StandartNews.com

Международен форум "История и бъдеще - недвижимо културно наследство и енергийна ефективност" се проведе в София. Организатори на събитието са посолството на Италия в България, ИЧЕ – Агенция София, Конфиндустрия България /Сдружение на италианското предприемачество/, Агенция CasaClima, Камара на архитектите в България - Регионална Колегия София Област и Камара на строителите в България в партньорство с Национално сдружение на общините и БНК на ИКОМОС. Конференцията премина под патронажа на министерството на културата, а "Стандарт" е медиен партньор. 

Историческите сгради без данък. Но при условие

Ето какво каза пред "Стандарт" Роберто Санторели, председател на Конфиндустрия България:

- Синьор Санторели, бихте ли представили организацията Компинудстрия и каква е нейната роля за енергийната ефективност на сградите, които са културно-историческо наследство?

- Нашата организация представлява италианските предприемачи в България. Над 20 г. и сме представители на Компиндустрия Италия, която е частна организация със седалище в Рим и в Брюксел. В Конфиндустрия има над 200 асоциации, покриваме всички сектори. Един от тях включва енергийната ефективност. Нашата цел е да покажем в България добрите практики от Италия. 

- Чухме доста интересни примери от италианския опит за енергийна ефективност на исторически сгради. Какво се изисква, за да бъдат внедрени тези добри практики и у нас? 

- Те включват култура - тя е много важна. Включват и опит, и политика. Но трябва да се създаде цялостна организация, да има институции, да има камари като тези на строителите и архитектите - всички специалисти заедно да работят и да движат проектите, за да могат те да се реализират.

- Колко време бе нужно на Италия, за да се създаде този процес и да заработи ефективно?

- Отнема години, но нямахме опита, който имаме днес. Затова ние с нашия опит може да помагаме в България да се създаде такава организация и култура

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай