Революция! Асен Василев каза как да не плащаме

За нея всъщност се говори отдавна

Революция! Асен Василев каза как да не плащаме | StandartNews.com

Революция или реалност?

Министерство на финансите обмисля екстравагантна мярка за борба със сивия сектор – ако клиент не получи касов бон за стоката или услугата, да не я плаща. Такъв модел частично се прилага в съседна Гърция. Преди десетина година той се въведе пилотно за ресторанти, барове и кафенета. 

На среща на Асен Василев с Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия, Института на дипломираните експерт-счетоводители в България и Института на професионалните счетоводители в Министерство на финансите са били набелязани няколко мерки, които спешно да повишат събираемостта на данъците, пише marica.bg.

Една от тях е именно „Не плащайте, ако не получите касов бон“. За нея всъщност се говори отдава и миналата година шефът на НАП Румен Спецов я приветства след посещение в Гърция.

Тогава съседната страна стартира целева информационна кампания през 2022 г. за правата на туристите. „Apodixi Please. Не плащайте, ако не получите касова бележка! Това е закон, твое право! Преди да платите за продукт или услуга, учтиво поискайте касова бележка, като кажете „Apodixi Please", което означава „Разписка, моля!". Ако не получите такава, не е нужно да плащате. Насладете се на престоя си.", гласяха информационните съобщения по летища, гари и автогари. 

Другото предложение, което е било обсъждано в Министерство на финансите е да задължат ресторантьорския бизнес да плаща заплатите на персонала единствено и само по банков път. Счита се, че този бранш е сред сенчестите у нас, особено в разгара на летния и зимен туристически сезон. 

Възможно е обсъдените идеи да залегнат още в проектобюджет 2023, като предложения за изменения в данъчните закони. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай