Решават за управител на БНБ във вторник

Решават за управител на БНБ във вторник | StandartNews.com

Депутатите ще изслушат кандидатите за управител на БНБ на извънредно пленарно заседание във вторник. На14 юли от 11 до 17.00 часа депутатите гласуваха провеждането на извънредно пленарно заседание със 133 гласа "за", двама "против" и 34 въздържали се.

Като точка първа народните представители ще изслушат кандидатите за управител на БНБ - Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ, Бисер Манолов, предложен от Реформаторския блок, Григорий Вазов, издигнат от Патриотичния фронт и Виктор Йоцов, предложен от АБВ.

Припомняме, че досегашният управителят на БНБ Иван Искров е в оставка от днес. Той я депозира на 23 юни с писмо до председателя на Народното събрание.

За широка политическа подкрепа за бъдещия управител на БНБ призова в ефира на БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. По думите й, това ще гарантира ще гарантира стабилността на институцията.

"Убедена съм, че там трябва да има промяна в закона, която да задължава БНБ да дава възможност на бюджетната комисия да изслушва и да задължава БНБ да представя пред бюджетната комисия, най-малко пред бюджетната комисия поне тримесечни, а не само годишни отчети и доклади. И не само доклади на хартия, а доклади, които ние можем да дискутираме с управителя и подуправителя на БНБ. Много съжалявам, че избора на управител на БНБ се случва точно в това време защото съм убедена, че ако не беше в това време, а след изборите може би нещата щяха да стоят по различен начин и нямаше да има толкова разногласия", заяви Стоянова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай