Рекорд: 4 милиарда се изсипаха за ден

Банковите преводи скочиха с близо 35%

Рекорд: 4 милиарда се изсипаха за ден | StandartNews.com

София. Рекордните 4 милиарда лева платиха за ден фирми и граждани у нас. Скокът спрямо обичайните нива е с над 35%, а за задграничните преводи ръстът е с 40 на сто, отчетоха от УниКредит Булбанк.

Подобна бе ситуацията и в останалите банки. В последните дни на годината разплащанията скочиха, заявиха от ПИБ и ОББ. Хората превеждат суми за празниците на своите близки в страната и чужбина, а фирмите приключват плащанията по договорени през годината сделки, допълниха от банките. Обикновено през системата RINGS, която обработва банковите преводи, всеки ден минават по около 3 млрд. лв. В петък обаче те бяха с милиард повече.

След като държавата плати за последен път през тази година, можем да очакваме, че и в събота броят на преводите ще е по-голям от обичайния. Последният ден за разплащане през 2013 г. е на 30 декември.

Всеки пети харчи над 150 лева за подаръци

За коледни подаръци българинът ще похарчи средно между 40 и 150 лв., сочи телефонно проучване на компанията за бързи кредити Профи Кредит. Около 50% от анкетираните са посочили този диапазон, в който ще сместят бюджета си за подаръци. Близо 22% планират да дадат между 150 и 380 лв., за да зарадват близките си. В този бюджет ще се вместят и повечето поляци, сочи проучването. Най-щедри от изследваните страни (България, Чехия, Словакия и Полша) са словаците, където всеки пети планира да похарчи между 380 и 770 лв.

Българите предпочитат да подаряват на близките си практични неща за ежедневието, а основното перо за подаръци за Коледа се отделя за играчки за децата. Не така стоят нещата в Чехия например, където хората тази година ще предпочетат да си подарят пари или ваучери. Най-любимите класически подаръци във всички страни са играчките, книгите и електрониката, показва анкетата.

Оказва се, че 31,5% от българите, пазаруват коледните подаръци в навечерието на Бъдни вечер, а едва 3,1% от анкетираните правят това в течение на цялата година. За сравнение, в Полша, Словакия и Чехия хората, които отлагат пазаруването на подаръци за последния ден, са едва между 3% и 7%.

72% от българите заявяват, че досега не са ползвали кредит за покупката на коледни подаръци, докато останалите 28% са прибягвали до заем, за да зарадват близките си за празника. 40,7% от сънародниците ни обаче са готови да изтеглят заем тази година, като процентът е съизмерим с този в Словакия и Полша, докато в Чехия едва 16,6% от хората биха прибегнали до кредит за подаръци. Най-често посочваната сума, която биха ползвали българите като заем за Коледа, е между 150 и 380 лв.

50% отстъпка за хотел на Коледа

Цената на почивките за коледните и новогодишни празници падна наполовина. Оферти с до 50% намаление изпълниха сайтовете за колективно пазаруване дни преди Рождество. Най-голямо поевтиняване има за екскурзиите в чужбина. Така празникът в Солун, който включва 3 нощувки, 3 закуски, гала вечеря и спа, се предлага за 389 лв. Доскоро същият ваучер струваше 650 лв. С около 20% по-евтина излиза почивката за Коледа във Велинград. Две нощувки на база ол инклузив се предлагат за 125 вместо 147 лв. Намаления от 230 на 140 лв. има и за две нощувки със закуски и вечери в курортите край София. До 34% по-евтино излиза да се наеме стая и в хотел на метри от пистите в Банско или Боровец.
Сериозни намаления има и на разкрасителните процедури за предстоящите празници. Дамите могат да си осигурят перфектна визия с изкуствени мигли за 29 вместо 100 лв., прическа за 14 вместо 45 лв. и маникюр, който ще им излезе между 10 и 13 лв.

Пускат ново Lamborghini за Коледа

Новият суперавтомобил Lamborghini Huracan ще бъде разкрит на 24 декември, а премиерата му пред публика ще бъде през март на изложението в Женева, пише investor.bg. Името Huracan е избрано в чест на бога на огъня и бурите на древните маи - Уракан. Новото Lamborghini се задвижва от 5,2-литров V10 мотор с мощност от 610 к.с. С бутон на волана могат да се избират три режима на шофиране - Strada, Sport и Corsa. Според немското издание AutoBild тежащата 1422 кг спортна кола ускорява до 100 км/час за 3,2 сек. Спринтът от място до 200 км/час отнема 9,9 секунди, а максималната скорост е над 300 км/час. Новият V10 двигател покрива нормите на Евро6 и харчи 12,5 литра на бензин на 100-километров пробег.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай