Вторник,

Разправия между синдикати и икономисти за надценките на храните

От: Иван Ангелов -
854
Разправия между синдикати и икономисти за надценките на храните
A
A
A

Профсъюзите искат да бъде въведен таван на надценката на основните хранителни стоки, стана ясно от думите на Славчо Петров от КНСБ пред бТВ.

В момента не се знае каква е чистата надценка на търговците, обясни той. Контролът, който трябва да упражнява държавата трябва да е по-строг и редовен, а не кампаниен.

Каква е причината цената на произведен в България продукт да скача двойно, пита Петров. Бедният и слабият кредитира с оборотни средства богатия и силния, предупреди синдикалистът. Държавата трябва да си влезе в ролята, институциите трябва да работят, категоричен бе той.

Банкерът Левон Хампарцумян обаче смята, че мярката за налагане на таван на надценката е наивна. Ефектът от нея ще е почти нулев. Производителите могат да се обединят в кооперации и веригите да преговарят с мощен кооператив, съветва той. Синдикатите нямат работа в разговорите за борбата със спекулата, смята банкерът.

Според Хампарцумян най-ефективният начин за борба с инфлацията е да произвеждаме повече стоки и услуги. България в момента не е в криза, подчерта той. Трябва да сме модерни, а не по сталинския комунизъм да се опитваме да регулираме цените, настоя банкерът. Той се обяви срещу административния натиск.

Това, което в момента се случва е изключително опасен прецедент, заяви икономистът Кузман Илиев. Надценката не е печалба, изтъкна той.

Заплатите са скочили с 20%, газът и токът също нарастват. Българската икономика е в пъти по-енергоемка в сравнение с европейската. Настройваме клиентите срещу търговските вериги и производителите, убеден е Илиев. Производителите са в менгеме, посочи той. Печалба те нямат, защото тя на практика е изядена, трябва да се намалят разходите им, според него. Не трябва да се допуска административен произвол.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com