Разкритие! Как търговците ни цакат с цената на доматите

В някои вериги и по пазарите в София цените на доматите са между 4 лева и 7,50 лв. за кг

Разкритие! Как търговците ни цакат с цената на доматите | StandartNews.com

Понижението на индекса на тържищните цени продължава вече втора седмица. Индексът отразява цените на хранителните стоки на едро. И тази седмица той пада с 1,30 на сто. Поевтиняват зеленчуците - основно краставици и домати. Това показват данните на Комисията за стоковите борси и тържищата. Какво е реалното положение показва репортаж на БНТ.

В София, в някои вериги и по пазарите, цените на доматите си остават високи - между 4 лева и 7,50 лева за килограм. Оказва се обаче, че на входа на страната вносните домати са значително по-евтини.

Проверката на цените на доматите започна от борсата край петричкото село Кърналово, където се продават предимно гръцки домати. Красимир има склад тук от 30 години. Казва, че цените са паднали през последния месец. Купува доматите от пазара в Солун. Слага минимална надценка и в момента ги продава за около 1,50 лв. килограма.

"Беше два-три лева цената, но сега паднаха цените и още ще падат", заяви Красимир Иванов.

"Краставици има на 1,50 до 2 лева, българските са до 3 лв.", допълни Зоя Георгиева на същата борса.

От 1.50 на границата на борсата в "Слатина" в София цената на доматите вече е двойна - над 3 лв. Обяснението на търговците тук е, че цена от 1,50 е за домат с ниско качество от Гърция. За борсата в "Слатина" те купуват висококачествени домати от Солун на цена 2,40 за червения и 3,60 за розовия домат.

"В момента продаваме домат на цени на едро 3.60. Сменят се много често цените, всеки ден варират нагоре - надолу", коментира Стилян Матракчийски от борсата "Слатина" в София.

Проверката по магазините и веригите в столицата показа, че цените на дребно на гръцките домати започват от 4 лв., като на някои пазари стигат 7,50 за кг.

И така от 1,50 на борсата гръцките домати се продават в столицата на тройно, четворно по-висока цена.

Обяснението на българските производители е с многото прекупвачи и високите надценки на търговците.

"По веригата минават няколко посредници, прекупвачи. Някои от тях са фирми, други са физически лица и по този начин до крайния потребител стига силно завишена цена в сравнение с тази, която влиза в страната. И второ това се високите надценки, които се слагат и то не само във веригите, но и в малките магазинчета за плодове и зеленчуци", поясни Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите.

Цените, на които Петър Рачев, продава гръцки домати на сергия край бургаското село Маринка, показват какво се случва, когато няма прекупвачи и високи надценки. Петър купува доматите от Петрич за 1,50 лв./кг и ги продава за 2,90 лева. При него винаги има опашка от купувачи, разбрали за евтините зеленчуци.

"Не сме производители, всичко е внос от Гърция. Пазаруваме от Петрич. Просто не слагаме такава голяма надценка. Това ни е достатъчно като надценка. Имаме си и фактури, всичко е изрядно", каза още Петър Рачев.

Очакванията са през април да има по-голямо предлагане на домати и краставици, не само българско производство, но и внос. Оттук според експертите ще има насищане на пазара и стабилизиране на цените. Прогнозите са, че цените на доматите по пазарите ще паднат до 2-2,30 лв. за килограм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай