Ръст на потреблението ще задвижи икономиката

Ръст на потреблението ще задвижи икономиката | StandartNews.com

Прогнозират увеличение на БВП с 2,5% през тази година

Основен фактор за ускоряване икономическия ръст на страната в следващите години ще бъдат домакинствата. Потреблението и търсенето на кредити ще нараснат, ще продължи възстановяването на пазарите на труда и на имоти, което пък ще доведе до нарастване на жилищното строителство. Това гласи анализ на Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. Документът беше представен на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

Ръст на БВП на страната с 2,5% през 2016 г., прогнозират от УниКредит Булбанк. От ЕБВР са по-консервативни, като залагат само 2% ръст на икономиката. Увеличението на потреблението и на желанието за взимане на кредити се случва след седем години на болезнено оздравяване на балансите на домакинствата, в които се е натрупало и немалко отложено търсене, смята Кристофор Павлов. Ръстът на кредитите обаче ще зависи най-вече от бизнеса, тъй като за него са предназначени три четвърти от отпуснатите нови заеми. Сега обаче компаниите разчитат в много по-голяма степен на собствени средства, за да финансират инвестициите си и взимат по-малко заеми, отколкото преди кризата от 2009 г. Преди кризата инвестициите на фирмите превишаваха спестяванията с около 6% от БВП. След това обаче нормата на спестяване нарасна до средно 20% от БВП през периода 2010-2014 г. спрямо 15% за периода 2004-2008 г. А инвестициите, измерени чрез бруто капиталообразуването, намаляха до 16% от БВП през 2010-2014 г. спрямо 21% през петте години преди кризата от 2009 г.

След приключването на прегледа на качеството на активите буферите от капитал и провизии на банките ще са по-силни, коментира Кристофор Павлов. Това най-вече се дължи на промяната в поведението на някои банки, които след като регулаторите взеха решение за провеждане на детайлен преглед на качеството на активите, се преориентираха към формирането на по-големи провизии и укрепване на капитала си. "Нашият основен сценарий за развитие на банковия сектор предвижда съотношението собствен капитал към общо активи да нарасне до 14,2% в края на 2016 г. А буферите от провизии ще нараснат до 75% от лошите кредити", коментира Павлов. Според него с достигането на капитал към активи от над 14% българските банки ще имат обезпеченост с капитал значително по-висока от банките в САЩ и Западна Европа, където същото съотношение е съответно около 6% и 4%. Това е положителна новина за ръста на кредитите, тъй като по-големите провизии и капитал би трябвало да стимулират банките да кредитират повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай