Пускат домейните ".help" и ".business" до Коледа

Пускат домейните ".help" и ".business" до Коледа | StandartNews.com

Прогнозират бум на сайтовете на хора със свободни професии
Присъствието в мрежата дава предимство пред конкурентите

До края на годината на пазара ще излязат над 10 нови домейн имена като ".click", ".help", ".engineer", ".restaurant", ".world", ".forsale", ".business", ".software", ".dentist" и др. Това значително ще увеличи разнообразието от адреси в интернет. Към края на октомври на пазара вече са излезли общо 117 нови домейна извън традиционните като ".com" и ".bg".

Новите домейни предполагат доста по-голяма разпознаваемост на бизнеса с разширението, което веднага се асоциира с дейността на компанията, затова фирмите ги предпочитат, обясниха управителите на СуперХостинг.БГ Методи Дреновски и Любомир Русанов. Новите домейн имена показват, че интернет браншът става все по-отворен към малкия бизнес и към различни професии - например зъболекари, ресторантьори, инженери, консултанти, водопроводчици, модни дизайнери и т.н. По-старите домейни са доста запълнени и почти няма останали хубави и оригинални имена. Новите домейни обаче предоставят огромно разнообразие от нови свободни интернет имена. Това позволява на компаниите и отделните граждани да са креативни и да изберат отличаващи се и интересни наименования за своите проекти. Нещо повече, новите домейни са насочени към конкретна индустрия или сфера и много по-добре ориентират хората.

"Убедени сме, че през следващите години делът на малките бизнеси и представителите на свободни професии сред собствениците на сайтове ще се увеличи значително", заяви Любомир Русанов. Според него повечето хора вече търсят в интернет и различни битови услуги - ключари, масажи, почистване, поставяне на дограма, фризура, грим и т.н., и ако тези сфери заложат на онлайн присъствието, със сигурност ще получат голямо предимство пред конкурентите си.

Най-популярен е ".clothing"

Навлизането на технологиите от типа "софтуер като услуга" улеснява повече хора да рискуват да направят свой бизнес в интернет. Според статистиката голям брой български сайтове са базирани на отворени и лесни за използване платформи като WordPress, Joomla, OpenCart, Drupal и др. Това са софтуерни системи, които на практика позволяват на всеки да създаде свой онлайн магазин или пък фирмен уебсайт, без да се налага да инвестира огромна сума, обясни Методи Дреновски от "СуперХостинг.БГ". За да се стартира такъв интернет проект дори от хора, които не са технологични специалисти, компаниите предлагат голямо разнообразие от услуги, които могат да бъдат закупени. Специалистите твърдят, че един добре поддържан и развит уебсайт може да направи една малка фирма успешна, търсена и в много насоки равностойна на по-големите корпорации. От новите, нетрадиционни домейни, най-популярен у нас е ".clothing" - домейн за облекло, сочат данните на "СуперХостинг.БГ". Това не е голяма изненада, защото в момента електронната търговия в България расте с много бързи темпове и постоянно се търсят дрехи онлайн. Други популярни домейни са ".guru", ".kitchen", ".construction", ".estate", .lighting", ".today", ".photography", ".gallery", и ".club".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай