Проверка в къща за гости не откри нарушения

Агроминистърът Десислава Танева разпореди инспекции, за да се върне доверието

Проверка в къща за гости не откри нарушения | StandartNews.com

Първата изненадваща проверка в къща за гости, направена от Министерството на земеделието, храните и горите, не откри нарушения. 

В неделя по обяд инспекторите от МЗХГ и фонд "Земеделие" посетиха туристически обект в Лясковец, изграден със собствени инвестиции и със съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони от предишния програмен период.

Около два часа те ровиха документи и инвентар, но не откриха нищо нередно. 

Къщата е 150-годишна, паметник на културата. Работи от 4 години като туристически обект. От два месеца проверка на къщата правят също данъчните и Икономическа полиция.  

Целта е да се установи дали къщите, финансирани с европейски средства, се използват по предназначение. Ще се следи и дали съответствието да дейностите, които са дадени като проектно предложение, съвпадат с реалността, обясни Стефан Спасов, проверяващ от МЗХГ, пред БГНЕС.

Изграждането и оборудването на къщата за гости в Лясковец е струвало около 400 000 лева на собствениците й, 68 000 лева е било европейското финансиране. 

Въпреки изненадващата проверка днес, те не са били притеснени.

„Не ни притеснява, защото ние си работим. Къщата е купена през 2012 г., 2015-а е пусната в експлоатация. Много повече средства сме вложили, отколкото сме получили. В момента имаме 7 гости, капацитетът е за 19 души”, каза Димитринка Качамакова, майка на собственика.

„Къщата се използва по предназначение, има регистър на нощувките и на гостите. Има месеци с регистрирани около 150 нощувки. Има документи за 2015-а, 2016-а, 2017-а, 2018 година за платени туристически данъци. Отговаря на стратегията за местно развитие”, подчерта проверяващият Стефан Спасов.

По думите му в регистрите има голям брой чуждестранни туристи от Португалия, Франция и Румъния.

Собствениците на къщата са предоставили и документация за платени туристически данъци в община Лясковец за периода от 2015 до 2018 година. Документацията напълно отговаря като дейности и разходи, извършени по стратегията за местно развитие на Местната инициативна група /МИГ/ "Лясковец-Стражица", отбеляза Спасов.

Мария Маринова, изпълнителен директор на МИГ, посочи пред petel.bg, че до момента собствениците са вложили в своето начинание около 400 хиляди лева собствени инвестиции, били са подпомогнати с европейски средства от близо 75 хиляди лева, а за новия програмен период кандидатстват за финансиране от 68 хиляди лева за допълнително оборудване.

Къщата за гости в Лясковец е първата, от която започват изненадващите проверки на инспекторите от МЗХГ по идея на земеделския министър Десислава Танева.

Обектите са финансирани от ДФ „Земеделие“ през местните инициативни групи /МИГ/. Целта на проверките е да се върне доверието на обществото, посочи ръководителят на проверките Стефан Спасов.

Общо 14 къщи за гости в цялата страна, кандидатствали за европейско финансиране по новия програмен период, ще бъдат проверени, припомни Стефан Спасов.

Проверките трябва да приключат до 14 юни. Ако бъдат открити нередности, собствениците ще възстановяват неправомерно проучените суми, а тези, които кандидатстват с проекти за оборудване и екстри, няма да получат одобрение, посочиха проверяващите от земеделското министерство.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай