Проучване: България има залежи от въглища за 34 години

Изкопаемите горива в Европа са пред изчерпване

Проучване: България има залежи от въглища за 34 години | StandartNews.com

Лондон. Залежите от въглища на България ще стигнат за още 34 години, сочи проучване на Global Sustainability Institute, цитирано от ВВС. Документът показва наличните изкопаеми горива на всяка европейска страна, обърнати в години.

Великобритания ще изчерпи залежите си от петрол до 5,2 години, има въглища за 4,5 години и газ за 3 години. Франция има на територията си изкопаеми горива за по-малко от година. Германия има въглища за 250 години, но петрол за по-малко от година. Русия пък разполага с петрол за над 50 години, газ за над 100 години и въглища за повече от 500 години. 

Експертът от организацията проф. Виктор Андерсън посочва, че държавите с висока задлъжнялост са най-уязвими от нарастващите цени на енергийните източници. Страните от ЕС ще станат зависими от богатите на изкопаеми горива Норвегия и Русия, както и от петролните залежи в Катар, предупреждава той и призовава към решителни действия, за да се избегне тази зависимост. Най-очевидната алтернатива е добиване на енергия от вятърни, слънчеви, приливни и други възобновяеми енергийни източници. 

ВВС цитира представител на правителството, според когото абсолютна енергийна независимост не е необходима. По думите му Обединеното кралство има стабилен поток от вносна енергия и няма защо да го прекъсва, въпреки че е добра идея да увеличи запасите си. 

Властите обявиха наскоро, че спират субсидиите за соларни паркове, а Консерваторите във Великобритания обещаха, че ако спечелят изборите, няма да отпускат пари за нови ветрени паркове. Те се надяват да покрият енергийните си нужди от шистов газ, добит чрез фракинг, както и да стимулират проучвания за петрол в Северно море. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай