Промяна. Кристалина с решаваща новина за лихвите!

Какво трябва да чакаме до края на годината

Промяна. Кристалина с решаваща новина за лихвите! | StandartNews.com

Инфлацията намалява бързо, но още не сме я победили, заяви Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, като призова централните банкери внимателно да калибрират решенията си за намаляване на лихвените проценти спрямо постъпващите данни, съобщава Ройтерс.

По време на събитие на американския мозъчен тръст Атлантически съвет Георгиева каза, че общата инфлация за развитите икономики се е понижила до 2,3% през последното тримесечие на 2023 г. от 9,5% само 18 месеца по-рано и се очаква низходящата тенденция да продължи през настоящата година.

"Това ще създаде условия централните банки в големите развити икономики да започнат да намаляват лихвите през втората половина на годината, въпреки че темпото и времето ще варират", отбеляза тя, цитирана от БНР.

"Преждевременното облекчаване (понижаване на лихвите) може да доведе до нови инфлационни изненади, които могат дори да наложат по-нататъшен пристъп на парично затягане (вдигане на лихвите). От друга страна, твърде дългото забавяне може да залее със студена вода икономическата активност", каза шефът на МВФ.

Георгиева отбеляза, че прогнозите за световната икономика, които МВФ ще представи следващата седмица, ще покажат, че глобалният растеж е малко по-силен предвид солидната икономическа активност в Съединените щати и в много нововъзникващи пазарни икономики, но без предостави конкретните нови прогнози.

Според нея устойчивостта на световната икономика се подпомага от силните трудови пазари и нарастващата работна сила, силното потребление на домакинствата и облекчаването на проблемите с веригите на доставки, но в същото време посочи, че все още има "много неща, за които да се тревожим".

"Глобалната среда стана по-предизвикателна. Геополитическото напрежение увеличава рисковете от фрагментация... и, както научихме през последните няколко години, работим в свят, в който трябва да очакваме неочакваното", каза още Георгиева по време на събитие, организирано от Атлантическия съвет.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай