Производството на метали се отърсва от кризата

Европейският стоманодобив все още не е възстановен

Производството на метали се отърсва от кризата | StandartNews.com

За нивата от 2008 г. може само да се мечтае, казват от браншовата асоциация

София. Българската металургична промишленост се отлепя от дъното, но за нивата на производство и продажби от 2008 г. има още да се мечтае. Така в едно изречение може да се анализира състоянието на този отрасъл в родната ни икономика.

Данните на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) сочат, че за първото тримесечие на 2014 г. производството на стомана (149,1 хил. т) превишава това за същия период на м. г. със 17,5%. Износът е нараснал с 16,5%, а вътрешният пазар - с 33,2 на сто. При валцуваните черни метали са произведени 260,8 хил. т, което е с 28,7 процента повече от март 2012 г. Спад с 0,4% има при изделията от валцувани черни метали.

Според Политими Паунова, изпълнителен директор на асоциацията, при стоманата през 2013 г. действително има понижение и на производството, както и изобщо в цените на черните метали. Но причината за това са световните тенденции в развитието на отрасъла и пазарната конюнктура. Отражението на кризата върху базисните отрасли е по-силно и по-дълбоко, отколкото при останалите производства. И в стойност, и в натура, производството на стомана за м. г. бележи спад, каза г-жа Паунова, като посочи, че това е тенденция за целия Европейски съюз. Европейският стоманодобив все още не е възстановен, а за България това се отнася още по-категорично. Натискът върху цените в посока нагоре оказват и поскъпването на електрическата енергия и газа особено в последно време заради събитията в Украйна.

При цветните метали няма намаление нито в цените, нито в количествата, но те се търгуват на борсата, а при борсовата търговия има и спекулативен елемент. Все пак при тях увеличението на производството отбелязва и ръст на цените, твърди Паунова. Специално при цените на медта традиционно се отбелязва спад в началото и в края на всяка календарна година.

В последния актуален отчет за развитието на отрасъла за 2012 г. се отчита, че цветната металургия се развива успешно в България. "Произведените количества основни цветни метали, отнесени към човек от населението на България, сравнени със средните показатели за ЕС, са многократно по-високи. В черната металургия тенденцията е обратна - почти два пъти по-малко е произведената стомана на глава от населението спрямо средното европейско ниво.
Въпреки последните години на икономическа криза във фирмите от черната и цветната металургия продължава да се инвестира, да се подобрява конкурентната способност на продуктите и изделията. По редица технологични и качествени показатели постиженията на българските фирми са на нивото на най-добрите европейски и световни практики", се казва в годишния доклад на асоциацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай