Петък,

Производители обещават по-евтин хляб при отпадане на ДДС

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
793
Производители обещават по-евтин хляб при отпадане на ДДС
A
A
A

Като цяло хлябът не е поскъпнал с повече от 50% през последните 6 месеца. За сметка на това цената на електроенергията се качи пет пъти, цената на газа също толкова, поскъпва и стойността на човешкия труд. Поскъпват суровините и опаковките, които ние ползваме. Суровината, като брашно, поскъпна в рамките на 80% до 100 процента. Това разкри пред БНТ Мариана Кукушева - председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"Миналата година цената на тон пшеница беше около 350 лв., в момента е 750 лв.", поясни още Кукушева. Тя каза още, че имаме зърнени запаси до събиране на реколтата през 2023 година.

"Украйна и Русия са основните производители на пшеница. Тъй като поради войната не оперират на черноморския басейн много държави, които са теглили от там регулярно пшеница за потребление, останаха без тази пшеница. Имаме достатъчно запаси и обявихме неограничения износ, след осигуряване на продоволствената сигурност на България", обясни още тя.

"Спекула в цената на хляба няма, тя е най-бързооборотната стока. С увеличението на всички производствени разходи, няма как да се задържи тази цена дълго време. Ние все още нямаме яснота какви ще са компенсациите по отношение на електроенергията за хлебопроизводителите по цената на електроенергията за месец май. В момента работим на тъмно. Не бива да има такова усещане в нито един производител", коментира Мариана Кукушева.

"Искаме пълно отпадане на ДДС за хляба, най-малко до края на годината. ДДС е платим единствено и само от потребителя. Ако отпадне 20% ДДС на хляба, това значи автоматично да намалее цената на хляба с 20%, на 2 лв. 20%, които прибира държавата са 40 ст., това са огромни пари", обясни Кукушева и подчерта, че българският хляб е най-евтината храна в целия ЕС.

Според Кукушева различните цени на хляба са добра новина, защото показват, че има свободен пазар и голяма конкуренция между производителите и търговците. Това позволява всеки да формира цена както сметне за добре“, каза тя пред бТВ.

„Има 100 вида хляб на пазара. Има хляб под 1 лв., има и хляб над 7 лв. в различните търговски обекти. В повечето магазини хлябът има намаление на цената следобед, тъй като по закон той не може да се върне на производителя“, поясни Кукушева.

Оказва се, че това е честа практика. „Търговецът се лишава от своята печалба, за да продаде наличния хляб. Същата практика съществува и за останалите храни, плодове и зеленчуци“, каза Кукушева.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията