Неделя,

Производител разкри колко ни товарят веригите с цената на млякото

От: Иван Ангелов, сн. БГНЕС -
5523
Производител разкри колко ни товарят веригите с цената на млякото
A
A
A

Дали има спекула при формиране на цената на млечните продукти и оправдано ли е с 340% да е по-висока цената на млякото от производителя до трапезата ни? На този въпрос се опита да отговори млекопроизводител пред БНТ.

Днешната цена е 1,15 лв. за литър каза Николай Гълъбов, който е млекопроизводител от Брезник.

По думите му основната причина за шоковото разминаване между изкупните цени и тези в магазините са сериозните такси, които се поставят от търговските вериги.

Той даде пример с цената на кашкавала: "Ако един продукт, който го виждате на витрината на дадена верига, е 30 лв., сметнете 40% - 12 лв. трябва да отидат за веригата. Тоест, млекопроизводителя или фермера, който има това производство, до него няма да стигне тази цена", посочва Гълъбов.

Лек спад на цената може да се очаква до няколко месеца каза Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопроизводителите. Има нелоялни търговки практики обаче, каза още той.

"Големи, изключително големи търговски субекти, тъй наречените големи търговски вериги - те буквално са една шепа - контролират достъпа до пазара на 430 млекопреработвателни предприятия", отчете Михайлов.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com