Прогнозират слаба реколта напролет

Прогнозират слаба реколта напролет | StandartNews.com

Фермерите са застрашени, защото не могат за ползват препарати за обеззаразяване

Големи загуби напролет се очертават за всички земеделски стопани. За тази опасност алармира Маринела Йорданова, председател на Сдружение на зърнопроизводители в Лудогорието по време бизнес форума "Фермата", който се проведе в Добрич.

Причината за опасенията от слаба реколта е въведената забрана за обеззаразяване на семената за посев. Според нея, ако стопаните не си купят семена за пролетната кампания от Румъния, то загубите са неминуеми. Йорданова заяви, че румънците са успели да защитят интереса си и още две години могат да ползват препарати за обеззаразяване, докато ние - не. Тя добави, че на този етап българските производители нямат интерес да инвестират в използването на растителни отпадъци и всяка година сламата от жътвата на житните култури и шумата от царевицата остава на полето, като така се пресища почвата с патогени и вредители. Заради това, според Йорданова, трябва да се помисли за изключения, в които да се разрешава опалването на стърнища. По думите й, част от обработваемите площи тази година са останали незасети именно защото е била невъзможна обработката им. Йорданова добави, че тежката от метеорологична гледна точка година е довела до съществуването на феномена водно огледало - сливане на подпочвената влага с тази на повърхността и липсата на места за оттичане, като вече не съществува регион в страната, където да няма риск от пропадане на площи заради водно огледало.

Земеделските стопани заявиха още, че именно те като отрасъл на икономиката са може би единственият, който не генерира емиграция на младите чрез създаването на семейни ферми. Децата на земеделските производители учат в страната или в чужбина, но после се прибират, за да продължат семейния бизнес.

Европари за селата след юни 2015 г.

Европарите по Програмата за развитие на селските райони вероятно ще могат да тръгнат най-рано в средата на 2015 г. Това коментира зам.-председателят на земеделската комисия в парламента проф. Иван Станков. "Има 426 забележки по тази програма и искрено се надявам те да бъдат отстранени своевременно, за да може поне от средата на следващата година програмата да заработи", каза проф. Станков. Той добави, че от новата година животновъдите ще получават помощ, като субсидирането им ще бъде на база обвързано плащане, а не както досега - на глава добитък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай