Професор обяви! Тръгва нещо сензационно у нас

Кога ще бъде дадено началото

Професор обяви! Тръгва нещо сензационно у нас | StandartNews.com

Директорът на българския институт INSAIT проф. Мартин Вечев обяви създаването на BG GPT – първата платформа в света за изкуствен интелект на български език от последно поколение.

Той определи новината като една от „най-важните и стратегически“ за България в последните години.

„GPT технологията фундаментално променя начина, по който обществото и всички ние комуникираме и работим с информацията. BG GPT е създаден за българската държава, общество, публични и частни организации и институции. Като функционалност е много подобен на комерсиални приложения и платформи като Chat GPT на OpenAI и Bard на Google, но има няколко ключови стратегически предимства за България“, обясни проф. Вечев.

BG GPT е абсолютно свободно достъпен и безплатен. „Това означава, че българските организации , публични и частни институции могат да го ползват директно, да създават приложения в полза на обществото, образованието и бизнеса, без да се притесняват от лицензи или други проблеми.

Използването на BG GPT може да стане на място в дадената организация, няма нужда организацията да споделя лични и поверителни данни с чужди корпорации. Могат да го вземат, сложат в НАП, и да го използват, без да има нужда данните да се споделят извън организацията или извън България“, уточни той.

BG GPT е персонализиран и специализиран за българския език. Обучен е с над 3 милиарда словосъчетания и изречения, като в бъдеще ще става все по-мощен и надежден.

BG GPT ще излезе публично за българското общество на 3-ти март. „Пускането му ще бъде поетапно. От днес вече български организации, институции, частни компании и бизнес могат да се запишат и свържат с нас на bggpt.ai и да заявят, че искат да го ползват. Приоритет ще имат научните и образователни институции“, посочи проф. Мартин Вечев.

„С BG GPT България става една от малкото държави в света, която има собствена GPT технология на място, независеща от големите частни корпорации. С BG GPT България заявява, че може да създава технологии и изкуствен интелект на най-високо ниво. Да бъде технологичен лидер, а не просто участник в технологичния процес или потребител на тези технологии“, добави той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай