Премиерът се качи на кораба "Атанас Димитров"

Премиерът се качи на кораба "Атанас Димитров" | StandartNews.com

Варна. Малко след 14 ч. премиерът Пламен Орешарски се качи на представителния кораб на Българския квалификационен център - "Атанас Димитров", заедно с министъра на транспорта Данаил Папазов.

"Идеята ми е да запозная и да покажа нагледно на министър-председателя къде ще бъде разположен новият интермодален терминал", каза транспортният министър, преди плавателният съд да потегли.

Той отново акцентира върху това, че първо трябва да се построят новите мощности на пристанище Варна - Изток, за да не останат без работа 1000 души и техните семейства, които сега изкарват прехраната си на порта.

Министър Папазов припомни за обществената поръчка за проектиране, за което са необходими 9 месеца и държавата отпусна 15 млн. лева. Новата кейова стена може да стане за 18 месеца, а за да се реализира целият мегапроект са необходими 3-3,5 години и общо 300 млн. лева. "Досега се работеше по японския заем, сега държавата се ангажира с построяването на интермодалния терминал", каза министър Папазов.

Мястото, където ще бъде преместено пристанище Варна - Изток, за да освободи атрактивната зона на Варна, е на юг от ЖП линията. Земята е публична държавна собственост, всичко е изчистено и няма да има проблеми, поясни министърът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай