Премиерът иска среща за „Южен поток”

Премиерът иска среща за „Южен поток” | StandartNews.com

София. Служебният министър-председател Марин Райков предложи провеждането на работна среща по проекта „Южен поток”. Това стана ясно в началото на редовното седмично заседание на Министерски съвет.

„Бих искал преди да започнем само да помоля да помислим за една работна среща по проекта „Южен поток”. Мисля, че е необходимо да се направи един пореден много задълбочен анализ на ситуацията около това инвестиционно решение”, каза Райков. „Мисля, че горе-долу сме наясно какви са най-чувствителните моменти около този проект”, каза премиерът, цитиран от Фокус.

Седмичното заседание на министерски съвет започна с обсъждане на проект на решение за промени в състава на надзорния съвет за Националния осигурителен институт.

На 15 ноември миналата година страната ни подписа споразумението за изграждане на газопровода. На 7 декември бе направена първата копка по проекта.

Газопроводът, чиято стойност се изчислява на 16,5 милиарда евро, се изпълнява от консорциум, в който руският газов гигант Газпром притежава 50 на сто, италианската ЕНИ - 20 процента, а германската Винтерсхал (Wintershall), която е дъщерна на БАСФ (BASF) и френската Електрисите дьо Франс (EDF) - по 15 процента.

Според проекта съоръжението ще доставя на европейските потребители 63 милиарда кубични метра газ годишно. Газопроводът с дължина над 2300 километра трябва да започне работа от края на 2015 година и да доставя газ за Западна Европа, по-специално до Италия, през Черно море и Балканите. Това ще позволи на Русия да заобиколи Украйна, засега основната транзитна страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай