Предупреждение! Васил Велев посочи капана за държавата

И каза как се прави социална политика

Предупреждение! Васил Велев посочи капана за държавата | StandartNews.com

Топ финансист даде важно предурпреждение за бюджета и данъците в държавата.

Бъдещето на въглищните централи трябва да е управляем преход, по който е постигнато обществено съгласие. Това заяви пред БНР Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Важно е да има диалог, в резултат на който да се стигне до добри решения. Ние също потърсихме среща в МС, тъй като наши членове изразиха несъгласие и притеснение относно този индикативен списък на компаниите, които биха били финансирани от Плана за справедлив преход.

Такава среща ще има с премиера и министъра на енергетиката още утре следобед. Ние настояваме този процес за представяне на предложения от предприятията да бъде рестартиран, подновен и съответно списъкът допълнен и обогатен, така че да имаме много по-богат избор, честна, състезателна процедура, в която да не се предопределя кой би участвал на база на разписани условия и индикативни списъци. Ако това е една от ползите от този протест, очевидно си е струвало затрудненията", посочи той.

Бюджетът и данъчните закони трябва да бъдат обсъдени в Тристранния съвет, напомни Васил Велев в интервю за предаването "Преди всички". Той очаква да има и неформално обсъждане и взимане предвид на техните становища.

"Имаме една добра данъчна система. Социална политика не се прави с данъчни закони, а се прави със събрани данъци. Данъчната система трябва да е проста и ефективна. Липсата на фундаментални промени в предлаганите текстове е голям плюс", изказа мнението си председателят на АИКБ. По думите му има някои подобрения, но и редица утежнения и административни тежести. Според него има двойственост в подхода.

Велев напомни, че намаленото ДДС за ресторантьорите беше въведено временно по време на COVID-19 кризата, а това време вече изтича. Сега браншът се справя добре, подчерта той.

По думите му има проблеми с изпълнението на бюджета. Те се дължат на спад в икономиката, отбеляза Васил Велев и посочи, че за първите 8 месеца са събрани с 3 млрд. повече, а до края на годината трябва да се съберат със 7,5 млрд. повече:

"С това темпо ще съберем с 4,5 млрд. повече, а не със 7,5 колкото е планирано. Ще имаме 3 млрд. по-малко събрани приходи. Това е важен сигнал за подготовката на проектобюджета".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай