Предупреждение! Кристалина посочи какво ни чака

Как ще се движи инфлацията в близките години

Предупреждение! Кристалина посочи какво ни чака | StandartNews.com

Кристалина Георгиева отппари сериозно прдупреждение за икономическата ситуация в близките години.

До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива, въпреки че от края на миналата година като цяло тя спада. Това прогнозира за региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Думите й бяха отправени по време на встъпителна реч на конференция, организирана от Хърватската национална банка и МВФ, на тема "Политиката в бурни води: Насърчаване на устойчивостта в Централна, Източна и Югоизточна Европа", в Дубровник, Хърватия, съобщиха за БТА от българското представителство на Фонда.

Поредица от наслагващи се сътресения – пандемията от КОВИД-19, кризата с разходите за живот, ускоряването на изменението на климата и особено войната на Русия в Украйна – засегнаха силно региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа, посочва Георгиева.

За Украйна войната е абсолютно опустошителна, както за живота на хората, така и за икономиката. В останалата част от региона войната предизвика безпрецедентна криза на доставките на природен газ и инфлация при цените на хранителните продукти, която засегна най-вече най-уязвимите, подчертава ръководителят на МВФ.

Войната също така ускори геоикономическата фрагментация. Европейските и световните вериги за доставки трябваше да се приспособят към новите реалности.

Всичко това означава трайно висока инфлация и слаб растеж за региона, алармира Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай