Предлагат данък върху пустеещите земи

Предлагат данък върху пустеещите земи | StandartNews.com

София. Данък върху пустеещите земи трябва да има и от министерството ще направим такива предложения. Това заяви земеделският министъ проф. Димитър Греков, който присъства на кръгла маса за земеопазването сега.

"До края на май месец ще направим експертна група, която да работи върху законодателни промени, свързани със земеползването. Готов съм да създадем работна група за закона за комасацията", обясни министърът. И изтъкна, че законът е доста закъснял и е трябвало да се направи още през 90-те години.

„През последните години е направена особено голяма крачка в обработването на земите. Пустеещите земи са много малък процент от тези, които не се обработват. За съжаление, 60 000 дка са част от тези бели петна и част от тях се използват незаконно. Получените средства от тях в общините са около 15 – 16 млн. лева, което е незначително, ако се използват законосъобразно", каза Димитър Греков.

По повод това кои земи ще имат данък, министърът каза, че промените в българското земеделие тепърва предстоят. Експертната група ще реши за данъка и ще има промяна в закона, ако се налага.
"Ако се одобри ще има данък върху земята. Беше поставен и въпроса за данък върху рентата, но засега това е само предложение. Данък върху пустеещата земя трябва да има и ще направим такива предложения. Засега не съм обмислил този въпрос, но съм категоричен, че върху пустеещата земя трябва да има такъв данък", каза Греков.

Земеделският министър припомни, че има сериозни проблеми в Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ), но те не са натрупани от сегашното ръководство. "Имаме проблеми, които съществуват в одитния доклад за предишни периоди. Сега работим затова те да бъдат изчистени", конкретизира той.

„Имаме решение средствата за ДФЗ да не бъдат повече от 48 000 лева, така че няма да се купуват яхти, вертолети. Само онези средства, които са необходими за земеделие", посочи министърът.

Трябва да бъде разработен проект за Агенция по земята, която да реши част от проблемите. „Част от тях – като „бели петна", Закон за плащане на закон за плащане на земята ще бъдат решени именно от такава агенция", обясни Греков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай