Правим с китайците трактори и вагони

Правим с китайците трактори и вагони | StandartNews.com

София. Български и китайски компании могат да си сътрудничат в изграждането на високоскоростни железопътни линии, автомагистрали, газови ТЕЦ-ове, производството на вагони, трактори и др. Това стана ясно по време на сесията на Българо-китайската комисия за икономическо сътрудничество, която се проведе в Китай.

Обсъдена е възможността за съвместно реализиране на проекта за високоскоростна жп линия Кулата-Лом, рехабилитация на жп линията Русе-Варна, участие на китайски компании в изграждането на газовите връзки с Гърция и Турция, в строителството на магистралите "Хемус" и "Черно море" и т.н. Двете делегации са обсъдили и възможностите за създаване у нас на смесени предприятия за производство на китайски малогабаритни многофункционални трактори и за производство на локомотиви и вагони. За продукцията на тези компании пазар би имало не само в България, но и в съседните държави и целия ЕС.

Според зам.-министъра на икономиката Красин Димитров, който водеше българската делегация, Китай е първостепенен стратегически партньор на страната ни в Азия. Затова имаме желание за все по-осезаемо присъствие на български продукти на китайския пазар. Българската делегация е поискала и да бъдат увеличени участията на наши предприятия в търговските панаири и изложения в Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай