Пращат ни на хартия онлайн договорите

Комисия ще решава вместо съда споровете за ток и парно

Пращат ни на хартия онлайн договорите | StandartNews.com

София. Сключените онлайн договори няма да важат, ако продавачите на услуги не изпратят контракта на потребителя и на хартия. Това е записано в новия Закон за защита на потребителите, който беше приет от кабинета през ноември и сега предстои да бъде разгледан от депутатите, научи "Стандарт".

Текстовете за защита на потребителите са част от приоритетите на кабинета през първите му шест месеца, които правителството ще отчете в петък в парламента.

При проверките през 2013 г. на антимонополните органи станало ясно, че най-често фирмите, предоставящи услуги в интернет, нямат писмени договори. Въпреки това задължават клиентите да спазват всички изпратени им по пощата правила. С новите текстове договорът няма да се счита за сключен, ако го има само в интернет. Той ще важи само, ако потребителят и доставчикът на услуги имат хартиени копия.

"Така максимално ще бъдат защитени правата на потребителите", коментираха експерти. Друг текст от Закона за защита на потребителите ще дава възможност извън съдебна комисия да решава споровете за комунални услуги. Ако например имате съмнение или нарушение при сметката за ток, то с помощта на новия закон може да не се стига до съда, а комисия бързо ще разреши случая. Става дума за състави от трима души, които ще бъдат ситуирани в Комисията за защита на потребителите. Ще има по един представител на КЗП, на граждански организации и на съответната компания, засегната от казуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай