Помагат на строителите да пробият в Казахстан

Правят у нас регионален център за публично-частно партньорство

Помагат на строителите да пробият в Казахстан | StandartNews.com

София. Правителството ще помага на родни строителни компании да печелят поръчки зад граница. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева по време на дискусия за бъдещето на сектора, организирана от Камарата на строителите в България.

Държавата вече води разговори на високо ниво с властите в Централна Азия, например в Казахстан и Таджикистан. За фирмите ни има перспектива и в Арабския регион и в други държави извън ЕС, защото работят по високи стандарти и са изградили нужния капацитет, заяви Бобева. Тя представи редица мерки, с които правителството ще подпомогне бизнеса в дългосрочен аспект. Сред тях са по-бързо разплащане на държавата и общините с компаниите, плащане до 30 дни, промяна в закона за ДДС за малките фирми, намаляване на административните тежести и секторен анализ на концесиите за строителни материали. Освен това престоят и нови промени в Закона за обществените поръчки.

През 2014 г. радикално ще бъде преосмислен законът, така че да бъдат взети предвид спецификите на отделните сектори. Подготвя се и споразумение с ЕБВР за помощ в областта на енергийната ефективност и санирането. Съвсем скоро в страната ни ще заработи и европейски регионален център за публично-частно партньорство (ПЧП), който ще даде тласък на по-тясното сътрудничество и на общи проекти на бизнеса и властите. Страната ни изостава в това отношение, особено в областта на инфраструктурата, въпреки съществуването на добър закон, обясни Бобева. Според нея най-трудно ще е осъществяването на първото ПЧП, а до момента то не се е случило заради липсата на капацитет и кураж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай