Получи ли "Авионамс" искане от Русия за спиране на лиценза

Говори изпълнителният директор на фирмата Йордан Новаков

Получи ли "Авионамс" искане от Русия за спиране на лиценза | StandartNews.com

Авиоремонтният завод „Авионамс" в Пловдив не е получил официален документ от руската страна, с който да се изиска връщане на свидетелството на ремонтна организация, издадено от разработчика „Вертолети Русия". Това заяви изпълнителният директор на фирмата Йордан Новаков по повод обявеното миналата седмица от говорителя на външно министерство на Русия спиране на действието на сертификатите, издадени на българските заводи.

Според Новаков лицензът продължава да действа до края на неговия срок - 22 декември 2022-ра година.

В началото на юли ръководството на "Авионамс" е уведомено от руската страна, че заради санкциите на ЕС не могат да изпратят одитен екип у нас.

"Съвсем наскоро получихме писмо, с което руската страна ни уведомява, че те не могат, предвид ограниченията, да изпълняват задължения по договорите си с конструктивно технологично съпровождане и документален съпровод", каза Йордан Новаков пред БНТ.

Според Новаков има специална процедура, която спира действието на сертификата.

"Без значение какво писмо сме получили, без значение какво е казала Захарова, има процедура, по която това да се случи - някой на нас трябва да ни изпрати и къде е записано това решение на руската страна и да ни постави срок, в който ние да върнем тези свидетелства. Към днешна дата такова нещо няма. За нашия екип това свидетелство е действащо до 22.12.2022 година.", категоричен е той.

В момента в "Авионамс" се ремонтират молдовски вертолети. Молдовската въздухоплавателна агенция одобрява и приема всички извършени дейности, като по този начин гарантира безопасността на летателната техника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай