Половината алкохол у нас е нелегален

Грубата сметка направи председателят на лозаро-винарската камара

Половината алкохол у нас е нелегален | StandartNews.com

В България годишно се произвеждат около 120 милиона литра вино. Отглеждат се над 6 милиона декара лозя, хиляди са заетите в сектора. 

През последните години произвеждаме все повече вино, каза в интервю за БНР Йордан Чорбаджийски, председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара. Той допълни, че тенденцията е да изнасяме все повече вино. Балканските държави като цяло са на пето място по износ на вино в света след САЩ, Испания, Италия и Франция.

Нашите вина са много качествени, за това говорят и многобройните награди от изложения и конкурси, добави Чорбаджийски.

Той не отрече, че голяма част от алкохола, който се произвежда у нас, продължава да е в сивия сектор. 

"Може би тази година и над 50 процента ще бъде произведеният нелегален алкохол, защото държавата трябва да затегне контрола. Трябва да се провери пътят на гроздето. Настояваме през Министерството на земеделието субсидиите да се изплащат само срещу предоставени фактури, че гроздето е предадено на лицензиран производител. Гроздето тази година е по-малко, макар и с отлично качество. На нас, производителите, които плащаме всички такси на държавата, няма да ни стигне гроздето."

Чорбаджийски подчерта, че нелицензираните производители не отговарят на елементарни хигиени стандарти, особено в условията на пандемия. 

Той коментира и проблема с работната ръка:

"Всяка година се изкореняват лозя, защото трудът на тези хора не е достатъчно добре платен. Трябва да се направят по-добри субсидиите. Без грозде няма да можем да произвеждаме вино."  

На въпрос за влиянието на пандемията върху потреблението Чорбаджийски отговори, че потребителите не са спрели да пият вино, но са се насочили към по-ниския клас. По-скъпите вина са със сериозни спадове заради това, че хотелите и заведенията дълго време не работеха. Трацдиционно работим добре с английските пазари, САЩ, Китай, Япония, допълни председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай