По 20 хил. евро за земеделски производители, за да се сдружават

По 20 хил. евро за земеделски производители, за да се сдружават | StandartNews.com

София. Министърът на земеделието Димитър Греков заяви в ефира на БНТ, че специална програма ще предоставя на земеделски производители по 20 хил. евро, ако се кооперират. С парите те ще могат да организират съвместно събирането на реколтата и да излизат на пазара.

 

Греков представи новите политики в областта на земеделието, за които вчера съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан на среща с ръководителите на медии.

 

По отделна програма част от средствата ще са и за други дейности в селските райони - бизнес, спорт, култура, каза още министърът.

 

Анализ на селското стопанство през годините откакто България е член на ЕС е станал пък причина да бъде взето решението на малките стопани да се отпускат 1250 евро годишно.

 

"Това ни даде основание да помислим за една отделна нова програма. Затова се насочихме към конкретна помощ. Става въпрос за директните плащания по СЕП от 500 евро до 1250 евро да се даде на онези малки стопанства със съответната подкрепа и плащания на единица площ", обясни Греков.

 

Министърът посочи и данни, които са определили решението за финансова подкрепа на дребните стопани: "85 000 са малките стопанства, които представляват 23 процента от всички, които се занимават със земеделие и още една цифра, която беше поразяваща, че 6 % от производителите получават 80 процента от субсидиите. И още една цифра, която е вежна за ад се стигне до тези средства, които трябва да се дадат на малките стопани, че близо 40 процента от малките фермерски стопанства в периода 2007-2010 година са ликвидирани и не могат да съществуват."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай