Пълна каша с газа, бизнес и икономисти очакват катаклизъм

Дори да бъдат реализирани 7 танкера, те ще осигурят до 60% от дефицита

Пълна каша с газа, бизнес и икономисти очакват катаклизъм | StandartNews.com

"Има реална възможност да останем без газ в четвъртото тримесечие на настоящата година, тъй като газовият баланс не е осигурен", коментира пред Нова телевизия Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"Дори да бъдат реализирани тези доставки, които обяви премиерът - 7 танкера, а всъщност офертата е за три до края на годината, те ще осигурят до 60% от дефицита, който се формира”, каза Иванов.

По думите му освен за самите доставки, трябва да се помисли и за цената. Има по-добра алтернатива и това е руският газ, уточни представителят на АИКБ.

Според старши икономиста от „Отворено общество” Георги Ангелов изходът от газовата криза е 2/3 азерски газ и 1/3 втечнен газ.

„За азерския газ имаме дългосрочен договор, който е 1 млрд. куб. м годишно. Той е осигурен. Като влезе акт 16, ще поевтинее. С тези танкери имаме още 1/3 и остава още 1/3, която трябва да покрием. Знаете, че премиерът ходи и в Азербайджан. Там имаше съобщение, че може да получим допълнителни количества азерски газ. Според мен трябва да ги вземем", обясни Ангелов.

"В момента, в който си построим тръбата към Гърция, която се свързва с азерсикя газопровод, може да си вземем 1 млрд. евтин азерски газ. И още 1 млрд. може да вземем допълнително, плюс танкерите идеално ще се върже сметката. През това време трябва да продължим да пълним „Чирен”, допълни икономистът. 

По думите му България трябва да осъди „Газпром”, че е оставила страната ни без газ за зимата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай