Плащаме топлата вода на 12 равни вноски

Плащаме топлата вода на 12 равни вноски | StandartNews.com

Сметките за парното по-опростени, можем и сами да го изчислим

От юли абонатите на "Топлофикация София" вече ще плащат потребената топла вода на 12 равни вноски, като 12-ата ще бъде изравнителна. Мярката е част от новия начин на формиране на месечните сметки за топлоенергия. От "Топлофикация София" гарантират, че той ще позволи всяко домакинство само да предвиди колко ще плаща за отопление през зимата.

Столичани ще получат специални указания как да направят това, заявиха от дружеството. Сметката за топла вода ще се формира, като количеството енергия за подгряване от последната годишна изравнителна сметка се раздели на 12. По този начин разходите за топлата вода ще са известни на абонатите за една година напред. От изравнителната сметка те ще може сами да си пресметнат и колко ще платят за парно през предстоящия отоплителен сезон.

Това става, като общата енергия за отопление се раздели на броя на дните за отопление - 161 през сезон 2013-2014 г. Така се получава среднодневният разход, който се умножава по броя на дните от съответния месец. Получената стойност ще се коригира с коефициент, отчитащ дали съответният месец е бил по-студен или по-топъл. От столичната "Топлофикация" обещаха да публикуват всеки месец на своя сайт този коефициент.

"Домакинствата няма да зависят толкова много от недобросъвестните действия на съседите си", гарантират от дружеството. Заявените от комшиите нулеви потребления няма да се отразят директно върху месечните ни сметки, но все пак при изравнителната сметка ще бъдат разхвърляни върху всички домакинства от етажната собственост. Според новите правила заявка за нулева консумация на отопление вече ще може да се прави само за апартамент, който няма да е обитаем поне 3 месеца.

За целта са нужни подписите на домоуправителя и още двама съседи, както и снемане на показанията на измервателните уреди.

Топлофикация София събра 70 млн. лв. от длъжници

За последните три години "Топлофикация София" са завели около 44 000 съдебни дела към неизрядни клиенти. Събраната сума е над 63 млн. лв., отчете Стоян Цветанов, изп. директор на дружеството. От началото на годината по съдебен път са събрани над 10 млн. лв. До съдебни дела се стига в краен случай, обясни Цветанов. Той отчете, че благодарение на стимулиращите мерки и по-добрата комуникация с 11 000 нередовни клиенти са сключени споразумения за разсрочване на натрупани задължения за над 25 млн. лв. През последните три години клиентите ни без просрочия са се увеличили от 48% до близо 70%, посочи Стоян Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай