Петкова: Трябва да узнаем защо НЕК генерира този дефицит

Петкова: Трябва да узнаем защо НЕК генерира този дефицит | StandartNews.com

За мен е важно да се разбере защо НЕК генерира този дефицит. Това заяви в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Днес тя се срещна работодатели, синдикати и представители на парламентарни групи по повод увеличението на цената на тока.

"Благодаря на всички за загрижеността и отношението към българската енергетика. Всички имаме визия за това как можем да излезем от тази ситуация. За мен е успокоение и гаранция, че нещата ще добият нормален вид в българската енергетика. Тези проблеми са генерирани много назад във времето. Имаме честта сега да сме свидетели на тези добри проекти и инициативи. Радостна съм, защото искристализира важен проблем, който умишлено не му беше давана гласност - тарифите в НЕК. Тарифният дефицит 1,4 млрд. лева -хубаво е, че казахме че има такъв", обясни тя.

"Сега нещата стоят по различен начин. Либерализацията на пазара ще сложи баланс в системата. Тази цена ще бъде справедливата. КЕВР ще има много по-ограничени възможности. Цената ще се определя от пазара. Въвеждането на таксата "Задължение към общество" ще се отрази негативно върху АЕЦ "Козлодуй" и "Марица 2". Всеки един лев в енергетиката е важен и ценен", каза още Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай