Пазарите гледат към Кристин Лагард

Очаква се важно съобщение от Европейската централна банка в четвъртък

Пазарите гледат към Кристин Лагард | StandartNews.com

Инвеститорите очакват с нетърпение срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък. Президентът на централната банка Кристин Лагард обяви, че на тази дата ще направи преглед на перспективите за паричната политика. От това, наред с други неща, могат да се извлекат условията, при които ключовите лихвени проценти ще се повишат отново в бъдеще, пише investor.bg.

Чрез промяната на целта за инфлация на 2% от досегашните „под, но близо до" два процента ЕЦБ разшири своята свобода на действие, казва Питър Дьо Кьонсел, главен инвеститор в облигации в мениджъра на активи Degroof Petercam. В средносрочен план той приема, че през следващата година централната банка ще замени своята програма за закупуване на пандемични ценни книжа PEPP с PEPP 2.0. В същото време програмата за покупки APP, стартирана след дълговата криза в еврозоната, ще продължи с настоящ обем от 20 млрд. евро на месец, прогнозира Дьо Коенсел.

Наблюдателите очакват, че последната среща за лихвените проценти на централната банка преди лятната ваканция вероятно ще подгрее отново дебатите. Главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер казва: „Срещата на ЕЦБ тази седмица вероятно ще бъде по-важна, отколкото се очакваше наскоро“.

Очакват се трудни дискусии. Защото по отношение на оценката на икономическите перспективи за възстановяване от кризата и въпроса колко обширна трябва да бъде допълнителната икономическа помощ чрез покупки на облигации възгледите в Управителния съвет се различават сериозно.

Задават се тримесечните отчети на гигантите

Според голямата швейцарска банка UBS, повече от 70 европейски корпорации ще разкрият финансовите си резултати през тази седмица. Те включват самата UBS и индустриални гиганти като SAP, Volvo, фармацевтичните гиганти Roche и Novartis, индустриалната група ABB и телекомуникационният концерн Vodafone.

В САЩ Netflix и Twitter ще бъдат първите големи технологични компании, които ще отчетат своите тримесечни резултати, след като големите американски банки дадоха началото на сезона на отчетите през миналата седмица. В допълнение и Intel, Coca-Cola и Johnson & Johnson, наред с други, ще представят данни.  От европейска страна софтуерната компания SAP и Daimler, наред с други, ще представят отчетите си тази седмица (и двете компании в сряда).

Цените на германските производители за юни биха могли да предоставят информация за това колко голям е инфлационният натиск в тази страна.

Потребителското доверие в еврозоната и първоначалните искания за обезщетения при безработица в САЩ ще последват в четвъртък. Докъде е напреднало възстановяването на пазара на труда в САЩ е от решаващо значение за въпроса кога Федералният резерв на САЩ може да затегне своята парична политика.

Индексът на мениджърите за покупки за преработващата промишленост в Германия и еврозоната се очакват в петък.

Какво по-специално ще следим през седмицата

Четвъртък:

Това заседание на Борда на директорите на ЕЦБ ще бъде първото, което ще покаже новата стратегия на банката за паричната политика. Някои членове на съвета обявиха, че бъдещите насоки относно лихвените проценти и покупките на активи ще бъдат преразгледани.

Изглежда обаче, че централните банкери все още тълкуват новата концепция по различен начин, например по отношение на това дали нивата на инфлация от временно над 2% трябва да бъдат обявени за желателни. Следователно съобщението на ЕЦБ вероятно ще отразява компромис, който говори срещу твърде далечни сигнали. От Deka Bank очакват решения относно PEPP и дали изтичането му трябва да бъде компенсирано чрез временно по-високи покупки на облигации съгласно APP или друга програма едва през септември.

Петък:

Европейската икономика си отдъхва с облекчение, след като през второто тримесечие бяха отпуснати многобройни мерки за блокиране. Индексите на мениджърите за покупки за еврозоната ще оставят силно впечатление в началото на третото тримесечие. За подиндекса на индустрията обаче напредъкът ще започне да изтънява.

Ще бъде много трудно рекордното ниво от предходния месец да бъде надминато през юли, тъй като проблемите на веригите за доставки и недостигът на материали излизат на преден план. Доставчиците на услуги все още са доволни от мерките за облекчаване. Подиндексът за доставчиците на услуги обаче вече се е увеличил значително от май и бе достигнал най-високото си ниво от юли 2007 г. през юни.

Петък:

CPB World Trade Monitor съдържа официалните изчисления за глобалното промишлено производство и световната търговия. Сега ще се публикуват изчисленията за май. Предкризисните нива вече бяха достигнати в края на миналата година. Междувременно възниква въпросът кога динамиката ще отшуми. Непосредствено преди кризата търговският конфликт на САЩ с няколко държави натежа над търговията. 

Сега този конфликт се води по друг начин при новата администрация на САЩ - митата отстъпват. Ако приемем средния растеж от 2016 до 2018 г. (2,8% годишно) и използвайки това за екстраполация на производственото ниво, сегашното ниво все още е с три процентни пункта по- ниско. Следователно процесът на догонване може да продължи още няколко месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай