Първа инвестиционна взе МКБ Юнионбанк

Унгарският собственик продава 100% от капитала

Първа инвестиционна взе МКБ Юнионбанк | StandartNews.com

Първа инвестиционна банка купува МКБ Юнионбанк.
ПИБ подписа споразумение с унгарската МКБ Банк за придобиване на 100% от акциите на МКБ Юнионбанк.

Сделката ще стане след получаване на необходимите одобрения от компетентните органи. Нито една от страните обаче не пожела да оповести цената на придобиването. Постигнато бе взаимноизгодно споразумение, което е в полза на стратегическите цели и на двете страни, гласи съобщението на купувача ПИБ. Международната финансово-консултантска компания Lazard заедно с Първа финансова брокерска къща бяха водещ консултант на ПИБ. От страна на МКБ Банк водещ консултант по сделката беше Deloitte. ПИБ беше основен кандидат за МКБ Юнионбанк заедно с Банка ДСК още през зимата, когато основният акционер - немската финансова група Bayern LB, продаде дела си на банката майка МКБ Банк.
МКБ Юнионбанк има активи за 1,5 млрд. лв. към края на юни 2013 г. След придобиването на МКБ Юнионбанк активите на ПИБ ще надминат 8,5 млрд. лв. и тя ще бъде втора на българския банков пазар по този показател. Банката ще предложи широка гама от продукти с фокус върху кредитирането на малки и средни предприятия, както и на частни лица. Продуктите на банката ще се предлагат в по-голяма клонова мрежа, се казва в съобщението на трезора. Друга причина за придобиването е доброто развитие на жилищното кредитиране от страна на МКБ Юнионбанк. Тя е един от малкото трезори, които демонстрират устойчив ръст на ипотечните заеми.

Преди дни кредитната агенция Fitch потвърди на МКБ Юнионбанк за трета поредна година възможно най-високия за България дългосрочен рейтинг BBB.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай