Пари от Брюксел за шефове на токчета

Пари от Брюксел за шефове на токчета | StandartNews.com

Пишат стратегия за насърчаване на жените предприемачи

Пари от Брюксел за подкрепа на жени предприемачи са предвидени по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". Те са за дамите, стартиращи собствен бизнес, съобщи икономическият министър Божидар Лукарски. Той участва в икономически форум в София, организиран от клуб "Бизнес лейди". Министерството на икономиката разработва Стратегия за насърчаване на женското предприемачество, обяви още Лукарски.

В документа ще се заложат мерки за увеличаване на броя на дамите предприемачи, обучение, наставничество и съдействие за решаването на проблемите им. В последните години се наблюдава плавно увеличаване на дела на жените със собствен бизнес. По данни на статистиката, почти всяка трета фирма у нас е на представител от нежния пол.

Малките фирми с оборот от 74 млрд.

74 млрд. лв. оборот са реализирали през 2015 г. микро-, малките и средните предприятия у нас. Това е около 61% от БВП на страната. Данните бяха обявени от Мариета Захариева, шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия по време на икономически форум в София, организиран от клуб "Бизнес лейди". Подпомагането на малкия бизнес е акцент на европрограмите от новия програмен период 2014-2020 г. Особено внимание се обръща и на старт-ъп инициативите, които са важен фактор за развитие на новите бизнес идеи и икономиката като цяло, посочи Захариева.

Министерство на икономиката разработва Стратегия за насърчаване на женското предприемачество, съвместно с организациите на жените предприемачи, обяви при откриването на форума министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той призова организациите на жени предприемачи да участват активно в разработването на документа, за да се превърне в работещ механизъм за подкрепа. В стратегията ще се заложат мерки за увеличаване на броя на жените предприемачи, обучение, наставничество, даване гласност на проблемите на жените предприемачи и съдействие за решаването им.

"Мнозина смятат, че светът на бизнеса принадлежи на мъжете, но аз съм убеден, че без предприемчивия и иновативен дух на жените картинката на световната икономика щеше да е доста по-бедна на новаторство и идеи", каза министър Лукарски. Той цитира данни, според които в последните години се наблюдава плавно увеличаване на дела на жените предприемачи. По данни на НСИ, жените собственици на фирми у нас са 30% от всички предприемачи. В това отношение България е на средното за ЕС ниво. Лукарски посочи, че в изпълнение на европейската политика за насърчаване на женското предприемачество по линия на ОП "Иновации и конкурентоспособност" също се предвижда подкрепа за идеи, които да се реализират от жени предприемачи, стартиращи собствен бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай