Пак ще плащат за стара печка

Наесен решават дали да върнат възможността за изкупуването им

Пак ще плащат за стара печка | StandartNews.com

Ненужните печки или перални вероятно ще могат да продължат да се осребряват на пунктовете за вторични суровини и след 2015 г.

В момента е предвидено след 31 декември 2014 г. предаването на отпадъците да става безвъзмездно. Това стана ясно по време на дискусия в Обществения съвет към екоминистерството. Въвеждането на безвъзмездно предаване на металните отпадъци ще удари в две направления, предупредиха представители на фирми от рециклиращата промишленост. От една страна, ще остави без хляб хора, които в момента се препитават от предаване на скрап. Така ще се създаде огромен социален проблем. Проучване показва, че 60% от хората не биха предали старите си електроуреди безвъзмездно за вторични суровини, подчертаха още от бранша. Така мярката ще рефлектира и върху дейността на компаниите, коментира Иво Георгиев от Асоциацията на рециклиращата промишленост.

През септември ще обсъдим подробно този проблем с всички засегнати страни и ако се прецени, че има наистина сериозни проблеми за бизнеса, ще направим нужните промени. Това каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Законът за управление на отпадъците е пример за несъвършен закон, който създаде повече критики и проблеми, отколкото решения, каза заместникът й Чавдар Георгиев. Освен промени в него екоминистерството предвижда до края на годината да приеме още един чисто нов и да коригира три вече действащи закона. Подготвен е проект на Закон за ограничаване изменението на климата, ще има и поправки в законите за чистотата на въздуха, за защита от химически вещества и за биоразнообразието, обясни Михайлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай